Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nyt sanotaan, että yksi suomalaishävittäjä vastaa kymmentä vihollisen.

Puolustusvoimat on esittänyt uuden perustelun HX-hävittäjähankkeelle. Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen kertoi tuoreessa Puolustusvoimien Radio Kipinä -podcastissa , että yksi suomalaishävittäjä pystyisi pudottamaan kymmenen viholliskonetta.

Tähän asti mahdollista 64 hävittäjän hankintaa HX-hankkeessa on perusteltu ns. parvitaktiikalla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi kummastelee uutta ilmavoimien ulostuloa.

– Onko sopivaa, että merkittävässä tehtävässä toimiva upseeri esittää näin hataria perusteluja Suomen historian suurimman hankintapäätöksen yhteydessä, Mustajärvi kysyy tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Podcastissa ei tuoda esille, mihin uhkakuvaan puolustusvoimien uusi ulostulo perustuu.

ILMOITUS

– Viisi HX-hankkeessa mukana olevaa tarjoajaa on arvioitu valmiusasteeltaan sekä koneen sopivuudelta ja suorituskyvyltä hyvin eritasoisiksi. Keräsen esiin tuomaan hurjaan pudotussuhteeseen liittyen voi pohtia, millä koneella arvioidaan olevan näin suuri taistelukyky ja onko ostettava konetyyppi asejärjestelmineen jo valittu, Mustajärvi sanoo.

Mustajärvi muistuttaa, että Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemässä selvityksessä kolme neljäsosaa suomalaisista haluaisi lykätä HX-hankintaa tai olisi ainakin valmis sen hyväksymään.

Uuden ulostulon voikin Mustajärven mukaan arvioida liittyvän HX-hankkeen hintaan ja ajankohtaan liittyvään kritiikkiin sekä käytyyn kansalaiskeskusteluun.

– Luodaanko lausunnoilla sellaisia uhkakuvia, jotka eivät perustu tosiasioihin ja yritetäänkö lausunnoilla estää hankinnalle kriittisen kansalaismielipiteen vahvistuminen?