Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tavoite on vastata Lapin joulusesonkiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että päätökset matkailun sujuvoittamisesta ehtivät helpottamaan Lapin matkailun tilannetta.

– Siellä tällä hetkellä tietenkin varauksia tehdään, mutta meillä on nyt näkymä siihen, miten matkailua voidaan helpottaa niin, että samalla kuitenkin varmistetaan sen turvallisuus. Joulusesonkihan siellä on se iso kysymys, ja siihen pyrimme vastaamaan, Marin sanoi saapuessaan Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin koronastrategiasta.

Hallitus käsittelee asiaa ensi viikolla. Tarkoituksena on, että negatiivisten koronatestitulosten avulla voitaisiin matkustaa ilman pitkäaikaisia karanteeneja.

Marinin mukaan tarkoituksena on, että uudenlainen terveysturvallinen matkustamisen malli olisi käytössä kenties jo lokakuun puolella.

– Tämä varmistaisi matkustamisen terveysturvallisuutta ja samalla helpottaisi monien matkailualan yrittäjien tilannetta ja ylipäänsä ihmisten, joilla on tarvetta liikkua myös maan rajojen yli.

ILMOITUS

Matkailuyrittäjät ovat vaatineet nopeita päätöksiä, jotta esimerkiksi brittituristien joulumatkat Lappiin pystyttäisiin turvaamaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja toisaalta sosiaali- ja terveysministeriön välillä on näyttänyt olevan ristivetoa asian suhteen.

– Itse en tunnista, että ministeriöiden välillä olisi ristivetoa. Meillä on yhteiset tavoitteet hallituksella estää taudin leviämistä, suojella riskiryhmiin kuuluvia ja pitää huolta meidän terveydenhuollon kantokyvystä kaikissa tilanteissa, Marin kommentoi.

Lintilä: Kello käy, nyt jo menetetty muutama kuukausi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi neuvotteluihin saapuessaan, että hallituksen pitää pystyä takaamaan matkailukäytävän tai matkailukuplan toteutuminen, jotta matkailuyrittäjät voivat myydä matkoja.

– Kyllä kello käy kotimaisen matkailun näkövinkkelistä, Lintilä sanoi toimittajille.

Hänen mukaansa päätökset on saatava mahdollisimman nopeasti.

– Mitä aiemmin, sen parempi. Tässä on nyt jo menetetty muutama kuukausi.

Hallituksen tämän päivän neuvotteluissa on kyse koronastrategiasta yleisemmin eli esimerkiksi siitä, missä vaiheessa erilaisiin rajoitustoimiin voidaan turvautua ja kuka vastaa mistäkin asiasta.