Lehtikuva/Yuri Kadobnov

Myös Suomi vaatii selvitystä tapahtuneesta.

Venäjällä poliitikot ja hallintoa lähellä oleva mediat ovat reagoineet Saksan hallituksen vahvistukseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä vihjailemalla, että Saksa pyrkisi vain mustamaalamaan Venäjää informaatiokampanjan avulla.

– Todistamme jälleen tilannetta, jossa kumppanimme tekevät mieluummin äänekkäitä julkisia kannanottoja esittämättä minkäänlaisia faktoja ja samalla ohittavat täysin kaikki lailliset yhteistyön väylät, maan ulkoministeriö sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Samalla ulkoministeriö vihjasi, että Saksan tavoitteena olisi vain oikeuttaa Venäjän vastaisia toimia.

– On selvää, miksi he käyttävät ”megafonidiplomatiaa” ja korvaavat normaalin yhteistyön informaatiokampanjalla, mutta jos heidän todellinen tavoitteensa on tehdä yhä perusteellinen tutkimus laki- ja lääkeviranomaisten toimesta — mitä me tiukasti vaadimme — pyydämme heitä suostumaan täyteen yhteistyöhön ja vaihtamaan tietoja kanssamme, ulkoministeriö jatkoi tiedotteessaan.

Venäjän narratiivia etenkin ulkomailla edistämään pyrkivä Sputnik taas haastatteli Novitshokin kehittämisessä mukana ollutta Leonid Rinkiä, joka väitti, että Navalnyin oireet ”eivät täsmäisi” myrkystä tuleviin oireisiin.

ILMOITUS

Merkel: Vakavia kysymyksiä, joihin Venäjän tulee vastata

Saksan hallitus vahvisti eilen tiedon, että Navalnyi myrkytettiin. Myrkkynä oli jo runsaan parin vuoden takaisesta Britannian myrkytystapauksesta tuttu Novitshok-ryhmän hermomyrkky.

Saksan hallituksen mukaan oppositiojohtajalle berliiniläissairaalassa tehdyt testit varmistivat asian yksiselitteisesti.

– On järkyttävää, että Aleksei Navalnyi on joutunut kemiallisella hermomyrkyllä tehdyn hyökkäyksen uhriksi Venäjällä, sanoi hallituksen edustaja Steffen Seibert lausunnossaan.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan myrkytys nostaa esille vakavia kysymyksiä, joihin vain Venäjä voi vastata ja joihin sen myös pitää vastata.

Saksan mediassa on jo noussut esille kriittisiä kommentteja siitä, voidaanko kiisteltyä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta jatkaa Navalnyin myrkytyksen jälkeen.

Ennen keskiviikkoa Merkel on sanonut, että kaasuputki hanke jatkuisi ennallaan tapauksesta huolimatta.

Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakennusta.

Myös Suomi tuomitsi

Presidentti Sauli Niinistö luonnehti keskiviikkoiltana Saksan viranomaistietoja huolta herättäviksi.

– Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, hän sanoo presidentin kanslian julkaisemassa lausunnossa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan tuomitsi kemiallisten aseiden käytön kaikissa olosuhteissa ja vaati siihen syyllistyneitä oikeuden eteen.

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui kemiallisen aseen käyttöä järkyttäväksi ja huomautti, että Novitshok-hermomyrkyn seuraukset on nähty myös Britanniassa.

– Venäjän hallituksen on nyt selitettävä, mitä Navalnyille tapahtui – me työskentelemme yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa varmistaaksemme oikeuden toteutumisen, Johnson kirjoitti Twitterissä.

Myös muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Italian ulkoministeriö ja Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne ovat tuominneet Navalnyin kohtelun.

Navalnyi on parhaillaan hoidossa berliiniläisessä sairaalassa. Häntä on pidetty koomassa, mutta hänen tilaansa on kuvattu vakaaksi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!