Jarno Mela

Vasemmiston Semi vaatii puuttumaan uusnatsien toistuviin tapahtumiin Pohjois-Savossa.

Tuusniemellä Pohjois-Savossa järjestettiin elokuun lopussa festivaalitapahtuma, jossa esiintyi muun muassa äärioikeistolaista metallimusiikkia soittavia bändejä. Lisäksi tapahtuman majoitusalueella oli esillä avoimesti hakaristilippuja.

Vasemmistoliiton varkautelainen kansanedustaja Matti Semi on huolissaan äärioikeiston tapatumista, joita on ollut Pohjois-Savon alueella aiemminkin. Hän jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– On paikallaan miettiä esimerkiksi sitä, onko poliisilla aihetta epäillä Tuusniemellä järjestetyn tapahtuman järjestäjiä tai esiintyjiä rikoksesta, kuten kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, hän sanoo.

Tapahtumat paitsi luovat turvattomuuden tunnetta.

– Suuri osa Tuusniemellä esiintyneistä yhtyeistä on valkoista ylivaltaa kannattavia, juutalaisvastaisia, rasistisia ja avoimesti uusnatseja kannattavia.

Semi toteaa, että okoontumisvapaus ja sananvapaus ovat keskeisiä perus- ja ihmisoikeuksia, eikä niitä tule rajoittaa kevyesti. Myöskään musiikin sensurointi tai konserttien kieltäminen eivät onneksi ole tätä päivää.

ILMOITUS

– Samaan aikaan tietyt perus- ja ihmisoikeuksiin kohdistuvat rajoitukset voivat kuitenkin olla hyväksyttäviä ja tarpeen muun muassa muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi, hän sanoo.

– Uusnatsien avoimen rasistiset ja väkivaltaa sekä vihaa lietsovat tapahtumat paitsi luovat turvattomuuden tunnetta myös loukkaavat muiden perus- ja ihmisoikeuksia.

Tuusniemen tapahtuma ei ole yksittäistapaus, sillä vastaavia tapahtumia on järjestetty Pohjois-Savossa myös aiemmin. Esimerkiksi toissa vuonna Nilsiässä järjestettiin uusnatsien festivaalitapahtuma, jota kutsuttiin Euroopan suurimmaksi.

– Näin ollen on hyvin todennäköistä, että alueella järjestetään vastaavia tapahtumia myös tulevaisuudessa, jos tähän ei puututa, Semi arvioi.

– Pääkaupunkiseudulla tällaisten tapahtumien järjestäminen on vaikeaa, sillä ravintolat eivät pääsääntöisesti halua tiloihinsa avoimen rasistisia bändejä. Itse en halua tulevaisuudessa nähdä uusnatseja myöskään Pohjois-Savossa.