Antti Yrjönen

– Jos kaikki menee hyvin, syntyy minulle ja puolisolleni Juhalle lapsi uudenvuoden tienoilla. Se on henkilökohtaisesti niin suuri ilon ja onnellisuuden aihe, että sille on vaikeaa löytää sopivia sanoja, kuvailee opetusministeri Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson (vas.) yllätti ilouutisellaan perheenlisäyksestä.

– Olen tällä hetkellä unelmatyössäni opetusministerinä. Politiikka ei voi myöskään tarkoittaa sitä, että henkilökohtaiset unelmat voisi tai pitäisi sivuuttaa.

Andersson toteaa, ettei työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ole vielä nykypäivänäkään helppoa.

”Ajattelen, että nämäkin lasikatot rikkoutuvat vain rikkomalla niitä.”

– Ajattelen, että nämäkin lasikatot rikkoutuvat vain rikkomalla niitä.

Hän kertoo oppineensa jo kauan sitten, ettei omaa elämäänsä voi suunnitella liian tarkkaan. Politiikasta hän on oppinut, ettei kannata jäädä odottamaan mahdollisesti myöhemmin avautuvia tilaisuuksia tai sopivia hetkiä, vaan mahdollisuuksiin on tartuttava.

ILMOITUS

– Nyt minulle aukeaa mahdollisuus aivan uuden elämänvaiheen aloittamiseen, kuvailee Andersson odotuksiaan.

Sijainen ministerin pestiin kevääksi

Andersson aloitti opetusministerinä viime vuonna pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa ja jatkaa työtään Sanna Marinin (sd.) hallituksessa. Hän aikoo sovittaa muuttuvan perhetilanteensa työhönsä opetusministerinä.

– Lapsen saaminen ei tarkoita, että olisin katoamassa minnekään. Aion jatkaa työtäni normaalisti joululomiin asti tietenkin edellyttäen, että oma ja lapsen terveys sen sallivat.

Andersson muistuttaa, että monet miehet, kuten Antti Kaikkonen (kesk.), Antti Häkkänen (kok.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ovat tulleet vanhemmiksi ministeriytensä aikana. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) palasi vanhempainvapaalta tehtäväänsä elokuun alussa.

– Ministerin tehtävien hoitaminen äitinä on kuitenkin käytännössä mahdottomuus heti lapsen synnyttämisen jälkeen. Tilalleni valitaan toinen henkilö hoitamaan opetusministerin tehtäviä ensi kevään ajaksi, kertoo Andersson.

Perhevapaa limittyy puheenjohtajan tehtäviin

Opetusministerin sijaisuudesta päätöksen tekee vasemmistoliiton sääntöjen mukaisesti puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Jo ensi viikonvaihteessa sunnuntaina puoluehallitus tekee oman esityksensä yhteiskokoukselle.

Vasemmistoliitolla on Anderssonin lisäksi sosiaali- ja terveysministerin tehtävä, johon on valittu Aino-Kaisa Pekonen. Ensi kesänä Pekosen paikalle nouseva oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen sai lapsen viime vuoden joulukuussa.

– Perhevapaalla ollessani aion hoitaa puolueen puheenjohtajuuteen liittyvät tehtävät ja kevään kuntavaalien mediaesiintymiset hyödyntäen luonnollisesti puolueen muuta puheenjohtajistoa tarpeen mukaan.

Puolueen 1. varapuheenjohtaja on kansanedustaja Jussi Saramo, 2. varapuheenjohtaja on Minna Minkkinen ja 3. varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Kuntavaalit ovat ensi vuoden huhtikuussa.