Lehtikuva/Markku Ulander

Ministeri Aino-Kaisa Pekosen esittelemä väliaikainen epidemiatuki käynnisti eduskunnan syyskauden.

Eduskunnan syyskauden ensimmäinen asia tiistaina oli hallituksen jo keväällä antama esitys väliaikaisesta epidemiakorvauksesta koronakriisin vuoksi.

– Lailla tuettaisiin taloudellisesti yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä ja perheitä, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen esittelypuheenvuorossaan.

Korvaus on tarkoitettu koronaepidemiasta johtuvien ylimääräisten menojen kattamiseen. Sellaisia ovat esimerkiksi ruokakustannukset lapsiperheissä, kun lapset eivät ruokailleet koulussa tai hoitopaikassa. Myös julkisen liikenteen rajoittamisesta syntyi lisäkustannuksia.

Tukeen ovat oikeutettuja toimeentulotukea maaliskuun alusta heinäkuun loppuun asti eli koronarajoitusten aikana saaneet henkilöt. 75 euron tukea henkilöä kohden maksetaan syys–joulukuussa tänä vuonna. Tuki on veroton. Sitä ei oteta tulona huomioon asiakkaiden muita etuuksia tai toimeentulotukea tarkasteltaessa.

Arvioiden mukaan tuen piiriin tulee 150 000 kotitaloutta.

ILMOITUS

Vähimmäisturvan varassa olevien elintaso on niin matala, että mahdollisuutta ylimääräisiin joustoihin ei ole, Pekonen perusteli esitystä SOSTEn antamiin tietoihin viitaten.

– SOSTE katsoo, että ihmisten toimeentuloa kannattaa tukea, jotta he eivät joutuisi turvautumaan kalliisiin pikavippeihin selvitäkseen arjen kuluista, ministeri kertoi.

Takuu-säätiöön tuli viime toukokuussa ennätysmäärä takaushakemuksia.

Pekonen kertoi, että syksyllä eduskunnalle annetaan lisäbudjetti, jossa uuteen väliaikaiseen etuuteen varataan 60 miljoonan euron määräraha.

Vaikuttaa lapsiperheen jouluunkin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti esitystä äärimmäisen tärkeänä. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet kaikkein eniten kaikkein pienituloisimpien asemaan.

– Sen takia olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että vasemmistoliiton voimakkaasti ajama tavoite etenee, että kaikkein pienimmällä elävät saavat tämän koronakorotuksen.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen sanoi korotuksen lisäävän suoraan taloudellisesti heikossa asemassa olevien ihmisten käteen jääviä tuloja.

– Sillä voi olla olennainen merkitys perheen ruokaturvalle ja päivittäiselle selviytymiselle. Sillä voi olla oleellinen merkitys monen köyhän lapsiperheen jouluun, että kerrankin on käytettävissä vähän enemmän rahaa.

Sarkkisen mukaan epidemiakorvauksella on myös Suomen taloutta elvyttävä vaikutus.

”Populismia, äänten kalastelua”

Eduskunnassa esitys sai laajaa kannatusta muilta paitsi perussuomalaisilta. Jussi Halla-aho puhui ”sosiaaliturva- ja köyhyyspopulismin vaaroista”.

Ari Koposen mielestä kohdennus on väärä, kun 75 euron korvausta esitetään kaikille toimeentulotukea saaneille vaikka sitä perustellaan muun muassa koululaisten ruokailukustannuksilla. Koposen mielestä tuki pitäisi liittää lapsilisään.

Jenna Simulan mukaan esitys ei ole mitään muuta kuin äänestäjien kalastelua koronan varjolla.

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen veti keskustelua yhteen niin, että hän tulkitsi Halla-ahon haluavan kaikista köyhimpien maksavan eniten koronakriisistä.

– Perussuomalaiset kyllä tuki yritystukia, mutta tämä kaikista heikoimpien tukeminen saa teiltä kritiikkiä.