Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enemmistö kaikkien muiden puolueiden paitsi kristillisdemokraattien kannattajista on uudistuksen kannalla.

Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa sitä, että myös kirkkoon kuuluvat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa (ET) uskonnonopetuksen sijasta, ilmenee Vapaa-ajattelijoiden teettämästä mielipidemittauksesta.

Taloustutkimus haastatteli asiasta hieman yli tuhatta ihmistä elokuussa. Kaikista vastaajista 79 prosenttia poistaisi ET-opetusta koskevan rajauksen, jonka mukaan peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on pakollista Suomen evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. 15–24-vuotiaista tätä kannatti 86 prosenttia.

Enemmistö maan kaikilla alueilla, kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä ja kaikilla koulutustasoilla kannattaa ET:n avaamista. Myös kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö tukee ET:n opiskelumahdollisuutta kaikille kristillisdemokraattien kannattajia lukuun ottamatta.

Keskustan kannattajien selvä enemmistö, 58 prosenttia tuki ET:n avaamista, samoin perussuomalaisten, 64 prosenttia, ja kokoomuksen, 72 prosenttia, kannattajista. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien keskuudessa tuki oli yli 90 prosenttia ja SDP:n 82 prosenttia.

Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteerin Esa Ylikosken mukaan elämänkatsomustieto tulisi avata pikaisella erillisratkaisulla. Avaaminen ei edellytä oppiaine- ja tuntijaon muuttamista eikä opetussuunnitelmien uusimista. Oppikirjojakaan ei tarvitse vaihtaa.

Nykytilannetta on pitänyt yhdenvertaisuutta loukkaavana myös lapsiasiavaltuutettu eduskunnalle antamassaan nelivuotiskertomuksessa.