Koronaviruksen viedessä päivittäin huomiomme saimme yllättäen tiedon, että ystävämme Onni Roiha oli menehtynyt Turun kaupungin Myllykodin palvelutalossa 1.8.2020.

Onni syntyi 30.1.1941 Kajaanin Lehtikankaalla Aatto ja Kaija Roihan kuusilapsisen perheen toisena lapsena. Pojan harrastuksena olivat jalkapallo ja tuohon aikaan alueen monien lasten tapaan pioneeritoiminta. Kosketus työelämään tapahtui kansakoulun jälkeen Kainuun Osuusliikkeen varastomiehen pestissä.

Aikuisuuden kynnyksellä vuonna 1960 Kajaanin lapsuuden maisemat jäivät taakse. Nuoruuden ihanteet kasvattivat halua kartuttaa tietoutta yhteiskunnan toiminnan lainalaisuuksista.

Työläisnuorelle luonnollinen valinta yhteiskunnallisen sivistyksen hankintaan oli Sirola-opisto Hämeenlinnassa. Pääkurssin Onni suoritti lukuvuotena 1960–61. Varusmiespalveluksen jälkeen tiedonhalu kasvoi entisestään.

Lapsuusajalta lähtien Onni oli mukana Suomen Demokratian Pioneerien Liiton toiminnassa. Halu toimia työläislasten varhaiskasvatuksen parissa antoi hänen elämälleen suunnan.

ILMOITUS

Kasvatustieteitä, erityisesti varhaiskasvatukseen liittyviä aineita, Onni opiskeli DDR:ssä vuosina 1962–64. Suomeen palaamisen jälkeen Onni palkattiin Pioneeriliiton järjestösihteerin tehtäviin ja myöhemmin liiton pääsihteeriksi.

Kansan Uutisten levikkijärjestäjänä ja levikkipäällikkönä Onni toimi noin kymmenen vuoden ajan. Kansan Uutisista tie vei Kustannusosakeyhtiö Yhteistyö Oy:n palvelukseen isännöitsijän tehtäviin. Vuonna 1985 Onnia kutsuivat ensin Tavara-arpa ry:n myynninedistämistyöt ja sittemmin toimitusjohtajan tehtävät, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2001.

Onni toimi monin tavoin myös työelämän ulkopuolella työväenjärjestöissä. Vantaan Tikkurilassa asuessaan hän oli monia vuosia Tikkurilan Dem. yhdistyksen puheenjohtaja.

Onnilla oli voimakas näkemys päivänpoliittisiin tapahtumiin. Hän keskusteli yhteiskunnallisista aiheista halukkaasti. Erityisesti Onnia huoletti työväenjärjestöjen toimintavarojen niukkuus ja sydämelleen läheinen pioneeritoiminta sai tässä erityisen huomion. Hän koitti kaikin tavoin olla asiassa avuksi, oli aloitteellinen ja ideoiva ja aina valmis osallistumaan ”talkoisiin”.

Elämänkumppanin Onni sai vuonna 1967 turkulaisesta Eira Laihisesta. Eira työskenteli tuolloin Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton järjestösihteerinä. Heille syntyi 1971 poika Mikko, josta kasvoi maamme eturivin teatteriohjaaja.

Vuonna 2003 Onni ja Eira hankkivat kodin Turusta. Onnin haaveena oli löytää kesänviettopaikka, jossa hän voisi tehdä ja saada aikaan käsillään jotain näkyvää. Tuo haave toteutui Kustavissa.

Onni kuului siihen lukuisaan lapsijoukkoon, joka aloitti elämäntaipaleensa maamme vaikeiden aikojen niukkuuden keskellä. Vanhemmat pystyivät kuitenkin turvaamaan pojalle matkaeväät.

Työläisympäristö antoi voimakkaan suolan. Sitä janoa Onni sammutti elämänsä loppuun asti.

Onnia jäävät kaipaamaan vaimon, pojan, ja sukulaisten ohella lukuisa ystävien joukko.

Kirjoittajat ovat Onni Roihan ystäviä.