Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Presidentti joutui tahtomattaan EU-koronaelvytyspaketin kaatajien leiriin.

Presidentti Sauli Niinistön viime viikolla suurlähettiläspäivillä pidetty puhe joutui perussuomalaisten ja kristillisten aseeksi hallitusta vastaan. Molemmat puolueet haluavat kaataa EU-elvytyspaketin.

Puolueissa tiedetään, ettei elvytyspaketin kaataminen onnistu. Sen sijaan puolueet hakevat kannatusta populistisilla väitteillään EU-vastaisilta kannattajilta. Perussuomalaiset järjestivät jo heinäkuussa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion johdolla näyttävän propagandamanööverin pääministeri Sanna Marinia (sd.) vastaan elvytyspaketin neuvottelujen jälkeen.

Viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jani Mäkelä sanoi Helsingin Sanomissa (27.8.), että ”Tasavallan presidentti käytti painavan puheenvuoron sen puolesta, että EU tässä asiassa rikkoo omia sääntöjään.”

Perussuomalaiset rakentaa EU:n vastaista kateuteen, vihaan, kaunaan ja epäluuloon perustuvaa oppositioagendaa.

Niinistö nimenomaan ei ottanut elvytyspaketin sisältöön tai sen sääntöjen rikkomiseen kantaa, kuten Mäkelä HS:n jutun sitaatissa sai väittää. Mikään ei ole pyhää perussuomalaisille. Kannatuksen kalasteluun käyvät omintakeiset tulkinnat perustuslaista kuin presidentin puheistakin.

Niinistö ei halunnut arvioida EU-elvytyspaketin sisältöä

ILMOITUS

Niinistö ottaa kantaa puheestaan seuranneista tulkinnoista Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastissa toimittaja Olli Seurin kysyttyä asiasta.

Niinistö sanoo kantaneensa suurlähettiläspäivillä ”huolta pitkästä jatkumasta erityisesti euroalueella, jossa tulkinnan tie on johtanut toiseen tilanteeseen kuin me euron perustajat tarkoitimme sopimuksella eikä sopimusta ole kokonaisuudessaan muutettu”.

Niinistö halusi nostaa tulkintojen tien eräänlaisena uhkapilvenä sekä EU:n sopimusten että kansainvälisen multilateraalisen yhteistyön kohdalla.

– Entä jos sielläkin lähtee toisenlainen tulkinta liikkeelle kuin mitä me olemme ajatelleet, kysyy Niinistö.

– Mitä sitten tulee EU:n elvytyspakettiin, niin käytin pari virkettä. Ensimmäisessä totesin, että näiden tulkintojen perustaksi, että joskus on kyllä kiireitä ja paljon tarpeita ja etten lähde arvostelemaan sinänsä näitä sisältöjä, vain prosessia.

– Totesin vielä erikseen sen, että enkä mitenkään (arvioi) tämän EU:n elvytyspaketinkaan sisältöä. Ei minulla ole mitään muuta tarvetta kuin toistaa mitä olen sanonut, kommentoi Niinistö puheestaan seurannutta keskustelua.

Oppositio rakentaa EU-vastaisuutta kaunaisuuden pohjalle

Niinistö sanoutuu irti omasta puheestaan tehdyistä vääristelevistä tulkinnoista toistamalla sanomansa. Vahinko on jo tapahtunut. Perussuomalaiset ja kristilliset ovat hyötykäyttäneet presidentin arvovallan omiin tarkoituksiinsa.

Perussuomalaiset rakentaa EU:n vastaista kateuteen, vihaan, kaunaan ja epäluuloon perustuvaa oppositioagendaa, jolla se hyökkää EU-tukipakettia vastaan. Kokoomuksesta ja kristillisistä ei löydy todellista irtiottoa perussuomalaisten EU-vihamielisyydestä.

Perussuomalaisilla ja puheenjohtajansa Sari Essayahin johdolla perussuomalaisten kylkeen liimautuneella kristillisillä näyttää olevan yksi asia ylitse muiden. Se on EU:n kyseenalaistaminen. Puolueet eivät vaadi eroa EU:sta, sillä tälle ei tule tukea kansalaisilta eikä muilta puolueilta.

Aiemmin selkeästi Eurooppa-puolueen profiloitunut kokoomus on hämärtänyt linjaansa perussuomalaisten pelossa. Kokoomus onkin hukannut Eurooppa-politiikkansa linjan oppositiossa.