Lehtikuva/Mikko Stig

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan kuntien suunnittelemat lomautukset vaikeuttavat heikoimmassa asemassa olevien elämää entisestään.

– Suomen kannalta ei ole järkevää päätyä tilanteeseen, jossa valtio ensi vuonna pyrkii elvyttämään, mutta kunnissa samaan aikaan leikataan rajusti, totesi Andersson puhuessaan lauantaina etäyhteyksien kautta puoluevaltuuston kokouksessa.

Koronakriisi on heikentänyt usean kunnan taloustilannetta. Monelta paikkakunnalta kantautuu tietoja lasten ja nuorten hyvinvointiin kohdistuvista leikkauksista, kuvaili Andersson kuntien tilannetta.

Andersson vetosikin puoluevaltuustossa istuviin kollegoihinsa. Hän vaati rohkeita ja kauaskantoisia päätöksiä, jotta kunnat pääsevät jaloilleen.

On vaarallinen ajatus lomauttaa sosiaalityöntekijöitä, opettajia ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

– Pienituloiset, lapsiperheet ja ikäihmiset luottavat meidän edustajiimme. He luottavat siihen, että teemme kaikkemme ratkaisujen ja vaihtoehtojen löytämiseksi, ja että valitsemme veronkorotukset elintärkeisiin palveluihin kohdistuvien leikkausten sijaan.

Lomautukset karu kiitos taistelusta koronaa vastaan

ILMOITUS

Andersson nosti esiin myös kuntien suunnittelemat lomautukset. Hän katsoo niiden vaikeuttavan heikossa asemassa olevien ihmisten tilannetta entisestään.

– On kestämätöntä, että kun hoito- ja hyvinvointivelkaa tulisi ryhtyä paikkaamaan, suunnitellaan monissa kunnissa lomautuksia.

Lomautuksia hän pitää karuna kiitoksen joustamisesta ja hyvin tehdystä työstä.

– On vaarallinen ajatus lomauttaa esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä, opettajia ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä, jotka tekevät kriisin keskellä valtavan työn pitääkseen yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

Lasten tuen tarve kasvaa

Koronakriisi on lisännyt lasten ja nuorten tuen tarvetta, kasvattanut kiireettömän terveydenhuollon hoitojonoja sekä huonontanut monien mielenterveyspotilaiden ennestään heikkoa asemaa.

Perhetaustan vaikutus on kasvanut koulumenestykseen. Kaikissa perheissä ei ole ollut resursseja tukea lasten ja nuorten koulutyötä kevään etätyöskentelyjakson aikana.

– Samaan aikaan moni kunta on päättänyt säästää lapsille ja nuorille suunnatuista palveluista, huomauttaa Andersson.