Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on edelleen keskustan puoluevaikuttajien suosikki.

Keskustan puheenjohtaja vaihtuu, jos puoluekokoukseen osallistuvat jäsenet ovat samalla linjalla puolue-eliitin kanssa. Ylen tekemässä kyselyssä lähes puolet keskustavaikuttajista antaa tukensa Annika Saarikolle puheenjohtajakisassa.

Ylen puoluehallituksen ja -valtuuston sekä eduskuntaryhmän jäsenille tekemään kyselyyn vastanneista kolmannes antaisi Katri Kulmunille jatkokauden.

Puheenjohtajakisasta on tulossa vahvasti kahden kauppa, sillä vain joka kymmenes nostaisi puheenjohtajaksi Petri Honkosen. Kyselyn tulos on vastaava kuin Ylen aikaisemmassakin kyselyssä.

Annika Saarikolla on mahdollisuudet tulla valituksi keskustan puheenjohtajaksi jo ensimmäisellä kierroksella.

Keskustan puheenjohtajakisa ei ole siivittänyt puolueen kannatusta nousuun. Viikon päästä olevan keskustan puoluekokouksen tunnelmat ovat varmasti huomattavan ankeat verrattuna viime viikonvaihteessa pidetyn SDP:n puoluekokouksen tunnelmiin.

SDP on pitkästä aikaa yhtenäisenä puheenjohtajansa Sanna Marinin takana. Toisin on nyt keskustassa. Puheenjohtajakisasta tulee melko tasaväkinen. Valittavalle puheenjohtajalle jääkin puolueen yhdistämisen taakka.

ILMOITUS

Saarikko voittaisi kisan toisella kierroksella

Ylen kyselyssä Saarikko voittaisi kisan toisella kierroksella Kulmunin. Saarikkoa kannattaa 56 prosenttia vastaajista ja 35 prosenttia antaisi äänensä Kulmunille.

Reilun sadan kyselyyn vastanneen joukosta yhdeksän prosenttia ei kertonut puheenjohtajasuosikkiaan. He eivät halua kertoa tai ovat jättäneet valintansa puoluekokouksen varaan.

Saarikolla on mahdollisuudet tulla valituksi jo ensimmäisellä kierroksella, jos yli kaksi tuhatta kokousedustajaa ovat kyselyn linjoilla. Saarikko tarvitsee tuekseen vain osan kantaansa epäröivistä, jotta hän saisi yli puolet äänistä.

Toisella kierroksella Saarikko voittaisi kirkkaasti Kulmunin, jos kenttä äänestäisi kuten heitä puoluevaltuustossa ja -hallituksessa edustavat keskustalaiset ja Arkadianmäellä istuvat kansanedustajat näkevät puolueelle parhaaksi.

Lopulta keskustan kenttäväki päättää

Politiikan tutkija ja keskustan entinen puoluesihteeri Pekka Perttulan mukaan on odotettuna, että iso joukko keskustalaisia antaa Kulmunille tukensa.

– Keskustaväki on tottunut tukemaan istuvaa puheenjohtajaansa ja haluaa antaa tukensa Katrille, sanoo Perttula.

Kisa ei ole vielä käyty, mutta yhä todennäköisemmältä näyttää keskustan puheenjohtajan vaihtuminen. Keskustalaiset ovat tyytyväisiä valtiovarainministeri Matti Vanhaseen (kesk.), joka tuli Kulmunin erottua tiedotuspalvelujen ostamiseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Hän ei ollut itse viestintäpalvelujen hankinnoissa mukana, mutta kantoi poliittisen vastuun eroamalla ministerin pestistä. Jo tuolloin spekuloitiin Kulmunin ilmoittavan myös puheenjohtajakisan jättämisestä.

Kulmuni on kuitenkin käynyt kovaa taistelua paikastaan. Myös keskustan väki saattaa järjestää puoluevaikuttajille yllätyksen.

Kokousedustajat saattavat äänestää eri tavoin kuin heidän keskeiset vaikuttajansa. Kenttää ahkerasti kiertänyt Kulmuni tietää tämän hyvin. Sen varaan hän nyt laskee.