Nämä kulttuurit on pääosin nujerrettu, ei kuitenkaan täysin niiden sisäistä maailmankuvaa. Näin todetaan Markku ja Johannes Lehmuskallion dokumenttiuutuuden Anerca – elämän hengitys johdannossa.

Jatkossa mennään syvälle olemassaolon perusteiden äärellä ja tehdään se toinen toistaan kiehtovampien episodien, niistä pulppuavien näkemysten sekä vaihtuvien ääni- ja liikemaisemien pohjalta. Tapahtumissa vahvoilla ovat musiikki, tanssi ja performanssi.

Dokkari tekee linjakkaan kaaren pohjoisella ulottuvuudella tutustuttamalla katsojat Pohjoismaiden, Pohjois-Amerikan ja Venäjän alueilla eläviin alkuperäiskulttuureihin.

Leffa on paitsi katkelmallinen, tunnelmoiva ja runollinen, myös kohtalokkaiden vuosien dokumentti: valkoisen miehen (kirjaimellisesti!) tulo on merkinnyt aluetta vuosisatoja asuttaneen alkuperäiskansan elämänmuodon alistamista kuin kertasivalluksella uuteen komentoon.

Iso paha susi on yleensä ollut turkiskauppa.

ILMOITUS

Kertojan osuus on ehdottomasti paikallaan. Kuva- ja äänimaisemissa arkistomateriaali ja tuore kuva-aines täydentävät toisiaan dynaamisesti. Kokonaisuus on kuin elokuvallinen runokokoelma tai soittokiekko, jonka lyhyeksi tiivistetyissä biiseissä riittää ammennettavaa.

Selväksi tulevat niin yhteys luontoon, korppi valon tuojana, tatuoinnin salat, šamanismin, rummutuksen ja laulun mahti kuin moni muukin pitkässä juoksussa paljolti jo hiipunut myyttinen uskomus tai rituaalinen käytäntö.

Inuiittien, nenetsien, selkuppien, haida-intiaanien ja eräiden muiden ohella tavataan luonnollisesti myös saamelaisia. Heidän osuuteensa liittyvä kahden nuoren naisen tanssinumero on täysosuma, mitä tulee perinteen ja modernin kohtaamiseen: esityksen tapahtumapaikkana on Suvilahden skeittipuisto.

Lehmuskallioiden opus on jo itsessään kulttuuriteko. Markku Lehmuskallion (s. 1938) pitkällä ja ansiokkaalla uralla se kelpaa nostaa hänen uransa huipputöihin kuuluvan, yhdessä puoliso Anastasia Lapsuin kanssa ohjatun Maan muistin (2009) rinnalle.

Anerca – elämän hengitys (Suomi 2020). Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus Markku ja Johannes Lehmuskallio. Äänisuunnittelu Martti Turunen. Elokuvan ensi-ilta on 28.8.