Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmiston Saramo iloitsee koronatestauksen ulottamisesta kotikunnattomiin henkilöihin.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo iloitsee siitä, että myös kotikunnattomille henkilöille ollaan takaamassa yhdenvertainen pääsy koronatestauksen ja -hoidon piiriin.

Saramo kysyi kotikunnattomien koronatestauksesta ja -hoidosta heinäkuun lopussa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä.

Saramon huolen herättivät erityisesti tartuntaryppäät ulkomaalaisten työntekijöiden keskuudessa rakennustyömailla ja marjatiloilla, mutta hän muistuttaa, että ongelma koskee laajempaa paperittomien joukkoa.

Kotikunnattomille henkilöille ollaan takaamassa pääsy koronatestaukseen.

‒ On inhimillisesti väärin ja kaikille vaarallisempaa, jos joukossamme on ihmisiä, jotka laskun pelossa eivät uskalla testauttaa ja hoidattaa tarttuvaa tautia, Saramo totesi kysymyksessään.

Asiakasmaksulakiin on tulossa muutos

Ministeri Kiuru kertoo vastauksessaan sosiaali- ja terveysministeriön alkavan suositella, etteivät kunnat perisi koronavirusinfektiosta aiheutuvan tutkimuksen ja kiireellisen hoidon kustannuksia henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa. Ministeriö lähetti kuntiin suosituksen eilen keskiviikkona.

ILMOITUS

Lisäksi ministeriö valmistelee parhaillaan asiakasmaksulain muutosta niin, ettei yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimuksesta, hoidosta ja hoitoon määrätyistä lääkkeistä saisi pääsääntöisesti periä maksua henkilöltä, jolla ei ole Suomessa kotikuntaa.

– Parannukset ovat tärkeitä ja hyödyttävät meitä kaikkia, Saramo sanoo.

– Suomalainen elinkeinoelämä haluaa ulkomaista työvoimaa, muttei ole aina huolehtinut testauksesta. On hyvä, että valtio kantaa viime kädessä vastuun vierastyöläisten ja muiden paperittomien tartuntojen leviämisen ehkäisystä.