Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Suomessa on eilen ja tänään ilmoitettu yt-neuvotteluista, jotka uhkaavat yli 2 000 työpaikkaa.

Metsäyhtiö UPM kertoi keskiviikkona pelätyn, mutta odotettavissa olevan asian. Se suunnittelee Jämsän Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelma tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

UPM perustelee suunnitelmaa sillä, että Kaipolan tehdas on yhtiön paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin. Tämä johtuu UPM:n mukaan muun muassa korkeista logistiikka- ja työvoimakustannuksista sekä sääntelyyn ja verotukseen liittyvistä syistä.

Päijänteen rannalla sijaitseva Kaipolan paperitehdas on perustettu vuonna 1952. Tehtaalla on kolme paperikonetta.

Lisäksi UPM kertoi aloittavansa Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla yt-neuvottelut, jotka koskevat tehtaiden tukitoimintoja. Muutoksilla pyritään lisäämään joustavuutta ja tehokkuutta kunnossapidossa tuotannossa ja hallinnossa, yhtiö sanoo.

Suunnitelma johtaa enimmillään 110 työpaikan vähennyksiin.

ILMOITUS

UPM:n Tervasaaren tehtaalla Valkeakoskella puolestaan kaavaillaan tehtaan organisaation uudelleenjärjestelyä kilpailukyvyn parantamiseksi. Suunnitellut toimet vaikuttavat toteutuessaan noin 50 työpaikkaan.

Swissport vähentää 700

Ennen UPM:n uutista maapalveluyhtiö Swissport Finland ilmoitti yt-neuvotteluista, joiden piirissä on noin tuhat henkilöä. Mahdolliseksi vähennystarpeeksi yhtiössä arvioidaan 700 henkilöä.

Swissport Finlandin toimitusjohtajan Tomi Viitasen mukaan yt-neuvottelut kytkeytyvät yhtiön sopimusneuvotteluihin Finnairin kanssa. Yhtiöiden välinen maapalvelutoimintojen sopimus on päättymässä ensi maaliskuun lopussa, ja jatkosopimusneuvottelut ovat kesken. Mikäli jatkosopimusta ei synny, Swissport Finlandin henkilöstömäärän tarve laskee merkittävästi, sillä Finnair on Swissport Finlandin ylivoimaisesti suurin asiakas.

Noin 85 prosenttia Swissport Finlandin liikevaihdosta tulee Finnairilta.

Swissport Finlandilla on 1 350 työntekijää, jotka kaikki työskentelevät kaikki Helsinki-Vantaan lentokentällä. Swissport Finlandilla ei ole toimintaa muualla Suomessa.

Swissport Finland on jo lomauttanut yli 90 prosenttia henkilöstöstään koronapandemian seurauksena. Pandemian myötä yhtiön liikevaihto on laskenut yli 90 prosentilla.

Tiistaina Finnair ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta ja noin tuhannen työpaikan vähennystarpeesta koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!