Lehtikuva/Vesa Moilanen

Monet veteraanikiekkoilijat viihtyvät Aleksandr Lukashenkon kutsuturnauksissa.

Valko-Venäjä, Minsk ja maan presidentti Aleksandr Lukashenko ovat pyörineet viime aikoina laajalti myös suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa. Jääkiekkomiehenä tunnettu ja maataan itsevaltaisesti johtava Lukashenko on järjestänyt jo vuosien ajan jouluturnauksen, jonne on kutsuttu tiuhaan myös suomalaisia jääkiekkopersoonia – useimmiten uransa lopettaneita pelaajia.

Pitkän linjan jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen kertoi Seuran haastattelussa tietävänsä, millaista Lukashenkon kutsuturnauksissa on.

– Kadut ovat siistinä, paikat kunnossa, eikä mitään epäkohtia tietenkään näy. Siinä tulee helposti tunne, että tämä hymyilevä ja avokätinen Aljaksndr on hyvä kaveri ja kansalaiset vaan rähinöivät turhaan jostain vaikeista politiikan asioista, Suhonen sanoi Seuralle.

Viime viikolla valmentajalegenda Pentti Matikainen kertoi Ilta-Sanomille osallistuneensa Lukashenkon turnaukseen yli kymmenen kertaa. Myös entinen pelaajasuuruus Esa Tikkanen kertoi IS:lle näkemyksensä Valko-Venäjän tilanteesta ja pelanneensa monesti Lukashenkoa vastaan.

Valko-Venäjä on ollut levottomuuksien kourissa jo yli kaksi viikkoa. Satojentuhansien ihmisten mielenosoitukset alkoivat, kun Lukashenko valittiin kuudennelle presidenttikaudelle.

ILMOITUS

Suhonen luottaa uuteen polveen

Suhosen mukaan Lukashenko tarjoaa turnausvierailleen aineellisia etuja, vaikka suomalaisvierailtakin odotetaan kalliita lahjoja. Hän uskoo, että uusi urheilijapolvi ajattelee yhteiskunnallisia asioita laajemmin.

– Luulen, etteivät nämä puhujat vain tajua, miten paljon maailma on muuttunut. Hirveyksiä tai huonoa käytöstä ei enää mitenkään voi puolustaa sillä, että tekijä on urheilumiehiä.

Valko-Venäjän on määrä isännöidä MM-kisoja ensi keväänä, mutta Latvian pääministeri Krisjanis Karins ilmoitti kaksi viikkoa sitten, ettei Latvia halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa.

Lisäksi Helsingin Jokerien on määrä aloittaa KHL-kautensa Minskissä ensi viikolla.