Lehtikuva/Vesa Moilanen

Valtiosihteerien työryhmä ehdottaa siirtymistä kolmipäiväiseen postinjakeluun vuonna 2022. Postin mielestä ratkaisuja tarvitaan jo aiemmin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää tärkeänä, että mahdollisimman moni postinjakaja voisi jatkossakin tehdä kokoaikaista työtä, vaikka postinjakelu muuttuisi kolmipäiväiseksi.

Valtiosihteerien työryhmä ehdottaa, että postinkannossa siirryttäisiin kolmipäiväiseen jakeluvelvoitteeseen vuodesta 2022 alkaen. Työryhmän mukaan tarvetta viisipäiväiseen jakeluun ei enää ole, koska perinteisen kirjepostin määrä vähenee vauhdilla.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen katsoo, että jos kolmipäiväiseen jakeluun mennään, työsuhteet pitäisi pyrkiä säilyttämään kokoaikaisina jakamalla postia eri alueilla eri päivinä.

Niemisen mukaan huonoin vaihtoehto olisi matalapalkkaisten ihmisten ”leikkurimainen” osa-aikaistaminen kolmepäiväiseen työviikkoon.

– Se tarkoittaa, että semmoisella palkalla ei kukaan elä ja alalta pyrkivät vain kaikki pois, Nieminen sanoo STT:lle.

ILMOITUS

Hänen mukaansa jokainen voi pohtia, mitä tarkoittaisi 2 000 euroa kuussa kokoaikaisessa työssä tienaavalle, että ansioista lähtisi melkein puolet pois.

– Veikkaukseni on, että aika harva sellaisessa työssä pyrkii olemaan ja siihen sitoutumaan. Jos me haluamme tässä maassa kolmen jakelupäivän osalta pitää laadukkaat jakelupalvelut, niin siellä pitää olla kokoaikainen, sitoutunut henkilöstö, joka sen pystyy toteuttamaan.

Posti: Ehdotukset toteutettava mahdollisimman pian

Posti kiittelee valtiosihteerien työryhmän esityksiä ja sanoo, että ne pitäisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti.

Postin mukaan yleispalvelun viisipäiväiselle jakelulle ei ole enää asiakastarvetta eikä kannattavuuden edellytyksiä. Yleispalveluvelvoite koskee postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja. Niiden osuus Postin kaikista lähetyksistä oli alkuvuonna vain noin kolme prosenttia.

Postin postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtajan Yrjö Eskolan mukaan kirjemäärästä on 2000-luvulla hävinnyt yli 60 prosenttia.

– Koronakriisin aikana kiihtynyt kirjevolyymin lasku on lisännyt jakelun kustannuspaineita jo nyt. Muutoksen voimaantulo vuonna 2022 on hyvin kaukana ja ratkaisuja tarvittaisiin jo aiemmin, Eskola sanoo tiedotteessa.

Työryhmä nosti esille myös kerrostalojen lokerikkojakelun, joka voisi ryhmän mukaan tehostaa postinjakelua. Postin Eskola toivoo, että ehdotusta lokerikkojakelusta viedään nopeasti eteenpäin.