Henri Salonen

Syvärinen lupaa olla aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija.

Filosofian maisteri Katja Syvärinen on tästä päivästä lähtien SAK:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän seuraa tehtävässä eläkkeelle jäävää Matti Huutolaa.

Syvärinen ja Huutola olivat samaan aikaan vasemmistoliiton kansanedustajia.

Syvärinen on toiminut useissa yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hänen valintansa tuli kuitenkin monelle yllätyksenä, sillä hän ei ole aiemmin työskennellyt työmarkkinajärjestöissä.

SAK:n strategian yksi kulmakivi onkin osallisuus.

Syvärinen arvioi, että kilpailukykysopimuksen eli kikyn ja aktiivimallin kaltaisia päätöksiä saadaan. jos ei SAK ole voimissaan.

– Sopimusyhteiskunta ei ole menettänyt merkitystään, Syvärinen sanoi puheessaan SAK:n edustajiston kokouksessa tiistaina.

ILMOITUS

– Kolmikantainen valmistelu ja sopiminen lainsäätäjän, työnantajien ja työntekijöiden kesken luo vakautta ja ennustettavuutta yhteiskuntaan yli vaalikausien. Se on luonut suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan.

Hän muistutti, että ammattiyhdistysliikkeen tulee tuottaa jäsenilleen arvoa, iloa, ylpeyttä, osallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– SAK:n strategian yksi kulmakivi onkin osallisuus, Syvärinen sanoi.

– Meidän on kerrottava ja näytettävä suomalaisille duunareille, kuka heidän puoliaan oikeasti pitää. Tulevaisuutta ei voi laittaa sattuman varaan ja toisten taskuun.

Syvärinen lupasi olla aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija.

– Aion tehdä osani siinä, että SAK on innovatiivinen ja aktiivinen yhteiskunnallinen toimija, jolta voi odottaa myös uusia avauksia.

– Palkansaajien aseman parantaminen ja korkean järjestäytymisasteen sekä ammattiliittojen neuvotteluaseman vahvistaminen on ay-liikkeen kohtalon kysymyksiä.

Syvärinen oli pitkäaikainen vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja ja sitä ennen puolueen varapuheenjohtaja. Hän teki yli kymmenen vuotta kestäneen uran Vantaan kaupungilla ja on sen jälkeen toiminut muun muassa viestintäkonsulttina. Hän on ollut korkeakoulututkinnostaan huolimatta SAK-laisten liittojen jäsen.

Eurasta aikanaan kansanedustajaksi valittu Syvärinen on asunut jo vuosia Helsingissä.