Lehtikuva/Brendan Smialowski

Trump pyrki jälleen kylvämään epäluuloa postiäänestystä kohtaan.

Yhdysvalloissa on alkanut republikaanien puoluekokous, joka pidetään demokraattien kokouksen tapaan pääosin virtuaalisesti.

Jo ennen kokouksen virallista alkua presidentti Donald Trump voitti presidenttiehdokkuuden delegaattien äänestyksessä ylivoimaisesti. Trumpin on määrä ottaa ehdokkuus virallisesti vastaan torstaina.

Tämän jälkeen hän puhui äänestyksen jälkeen delegaateille lyhyesti paikan päällä Charlottessa. Puheessaan hän muun muassa korosti vaalien olevan maan historian tärkeimmät sekä jatkoi epäluottamuksen kylvämistä postiäänestystä kohtaan, vihjaten, että ”demokraatit haluavat varastaa vaalit” niiden kautta.

– He käyttävät koronaa vaalien varastamiseen, Trump sanoi ilman todisteista.

Siinä missä demokraattien puoluekokouksessa viime viikolla keskityttiin ihmisten korona-, rasismi- ja taloushuolien puimiseen, republikaanien ensimmäinen puoluekokouspäivä keskittyi hyvin pitkälle Trumpin ja Yhdysvaltojen suuruutta hehkuttaviin puheisiin ja varoitteluun siitä, mitä Trumpin häviö voisi tuoda tullessaan.

ILMOITUS

Suomen aikaa aamuyöllä alkanut kokous käynnistyi rukouksella ja konservatiivisen nuorisojärjestön Turning Point USA:n perustaja Charlie Kirkin puheella.

Kirk muun muassa totesi, että Trumpin valinta ”suojelee Yhdysvaltoja sellaisena kuin se on”. Hän myös väitti, että Trump valittiin ”suojelemaan ihmisiä väkijoukoilta, jotka haluavat tuhota elämäntapamme, naapurustomme, koulumme ja kirkkomme”.

Myöhemmissä kokouspuheissa väitettiin muun muassa, että demokraattien valtaantulo veisi rahoituksen poliisilta ja toisi maahan sosialismin. Republikaanit ovat toistelleet, että demokraattien vaalivoitto veisi rahoituksen poliisilta.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on kuitenkin sanonut, että ei kannata poliisin rahoituksen vähentämistä tai poistamista.

Trumpia ylistettiin koronan hoidosta

Kokouksessa esitettiin myös video, jossa vihjattiin, että Maailman terveysjärjestö WHO ja demokraatit olisivat vähätelleet koronavirusta, kun taas Trump olisi ottanut viruksen tosissaan esimerkiksi julistamalla matkustusrajoituksia Kiinaan.

New York Timesin faktantarkistuksen mukaan Trumpin matkustusrajoitus oli kuitenkin tehoton viruksen leviämisen estämisestä.

Koronavideo jätti myös mainitsematta, että Trump vähätteli virusta pandemian alussa ja on muun muassa ajanut koronarajoitusten purkamista huomattavasti asiantuntijoiden suosituksia nopeammin.

Kun WHO julisti terveyshätätilan koronan vuoksi tammikuun lopussa, Trump antoi ymmärtää, ettei virus ole uhka Yhdysvalloissa ja sanoi ”sen katoavan huhtikuussa”, kun ilmat lämpenevät.

Elokuun alussa Trump vastasi kysymykseen Yhdysvaltain korkeista koronakuolinluvuista toteamalla, että ”se on mitä on”.

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronatartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maailmassa.

Trump keskusteli tavallisten yhdysvaltalaisten kanssa videolla

Donald Trump esiintyy kokouksessa jokaisena päivänä, vaikka hän pitää varsinaisen linjapuheensa vasta nelipäiväisen kokouksen päätöspäivänä.

Ensimmäisen päivän puoluekokouksessa Trump esiintyi videolla tavallisten yhdysvaltalaisten työntekijöiden kanssa Valkoisessa talossa ja keskusteli heidän kanssaan koronavirustilanteesta. Vieraina oli muun muassa sairaanhoitajia ja postin työntekijöitä.

– Nämä ihmiset ovat ystäviäni. He ovat upeita työntekijöitä, jotka ovat auttaneet todella paljon koronavirustilanteessa, Trump sanoi.

Puhujina ulkoministeri ja Trumpin perheenjäseniä

Kokouksessa esiintyi myös afrikkalaisamerikkalaisia, jotka korostuivat puheessaan vastamaan kritiikkiin Trumpiin kohdistuvista rasismisyytöksistä.

Kokouksessa puhui muun muassa amerikkalaisen jalkapallon entinen tähtipelaaja Herschel Walker. Hän totesi, että mustana miehenä ja Trumpin ystävänä ei pidä tätä rasistina.

– Sieluani satuttavat ne kaikki kamalat nimitykset, joilla ihmiset kutsuvat Donaldia. Pahin niistä on rasisti. Otan henkilökohtaisena loukkauksena, että ihmiset ajattelevat, että olisin ollut 37 vuotta ystävä rasistin kanssa — kasvoin syvällä etelässä, näin rasismia läheltä. Tiedän mitä rasismi on ja se ei ole Donald Trump, hän sanoi.

Kokouksessa ovat puhumassa tänään myöhemmin Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley sekä presidentin vanhin poika Donald Trump Jr.

Myöhemmin viikolla ääneen pääsee monia muitakin Trumpin perheen jäseniä, kuten hänen tyttärensä Ivanka Trump ja puolisonsa Melania Trump.

Kokouspuhujien joukossa on myös johtavia republikaanipoliitikkoja, kuten senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell ja ulkoministeri Mike Pompeo. Kolmantena kokouspäivänä oman puheensa pitää varapresidentti Mike Pence.

Lisää republikaaneja liukeni Bidenin taakse

Kokouksesta loistavat poissaolollaan monet johtavat maltilliset republikaanit. CNN:n mukaan puoluekokouksen aamuna yli kaksikymmentä republikaanipoliitikkoa kertoi astuvansa tukemaan vaaleissa Trumpin vastaehdokas Bidenia.

Bidenin taakse asettuivat muun muassa Arizonan senaattori Jeff Flake ja entinen republikaaniedustaja Charlie Dent.

Myöskään entinen republikaanipresidentti George W.Bush ei ole puhujien joukossa.