Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Vanhusten fyysisen terveyden suojelu ei saa johtaa henkisen ja sosiaalisen terveyden laiminlyöntiin.”

– Arvokkaaseen vanhuuteen kuuluu myös mahdollisuus olla yhteydessä sukulaisiin ja ystäviin, myös poikkeuksellisissa oloissa. On erityisen kohtuutonta, jos edes lähiomaiset eivät saa tapaamismahdollisuutta”, toteaa valtakunnallisen eläkeläisjärjestön Eläkeläiset ry:n perjantain 21.8. koolla ollut valtuusto.

Kokous kiittelee vaarallisen epidemian leviämisen onnistunutta hillintää keväällä, mutta muistuttaa samalla, että karanteeninomainen eristys oli hyvin raskas osalle ikäihmisistä.

– Äärimmilleen eristys meni hoivakodeissa, joissa ulkopuolisten vierailut oli kielletty kokonaan, järjestö jatkaa kannanotossaan.

Hoivakoteihin turvallisia tapaamishuoneita

Eläkeläisten valtuusto toivoo, että kevään kokemuksista otetaan oppia siinä, miten ihmisten välisiä yhteyksiä voidaan ylläpitää turvallisesti. Keväällä hoivakodeissa kokeiltujen tapaamiskonttien pohjalta on Eläkeläiset ry:n valtuuston mielestä syytä kehittää uusia, turvallisten tapaamishuoneiden kaltaisia ratkaisuja.

– Yhteydenpitoa voidaan tukea myös tietotekniikan keinoin. Suuri osa iäkkäimmistä ihmisistä tarvitsee kädestä pitäen apua ja tukea esimerkiksi älylaitteiden käytössä. Tällaista tukea olisi oltava tarjolla hoivakodeissa ja myös kotihoidossa, kannanotossa todetaan.