Lehtikuva/Roni Rekomaa

Mielenilmauksessa Helsingin Kansalaistorilla on tänään yhdestoista päivä.

Viime viikon maanantaina alkanut ympäristöliike Elokapinan ilmastonälkälakko sai tänään torstaina joukon nimekkäitä tukijoita. Tänään on Helsingin Kansalaistorilla yhdettätoista päivää jatkuvan nälkälakon tukilakkopäivä.

Nälkälakkoilijat vaativat hallitukselta konkreettisia ilmastotoimia poliittisen puheen sijaan.

Torstaina nälkälakkoa ryhtyivät tukemaan kosmologi Syksy Räsänen, tutkijatohtori Janne M. Korhonen, kansanedustaja Anna Kontula (vas.), maailmapolitiikan professori Teivo Teivainen, filosofian professori, kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sd.), kansanedustaja Mai Kivelä (vas.) ja ylilääkäri Carina Wallgren-Pettersson.

– Tämä pallo on meidän kaikkien vastuulla. Onkin hienoa nähdä, miten kansalaisyhteiskunnasta löytyy ihmisiä, jotka jaksavat tästä muistuttaa ja sitä vastuuta kantaa. Osoitan tälle toiminnalle tukeni, kommentoi Anna Kontula.

Teivo Teivaisen mukaan nälkälakkoilijoilta voi oppia paljon.

ILMOITUS

– Kun hallitus jahkailee, kansalaisaktivismi kannustaa jouduttamaan ilmastotoimia.

– Maailma ei aina ole sellainen kuin lapsi meissä toivoo. Aikuiset kansalaiset pystyvät sitä yhdessä parantamaan. Kansalaistorilla nälkälakko jatkaa upeasti suomalaisen Tolstoilta ja Gandhilta inspiraatiota saanutta väkivallattoman kansalaistoiminnan tärkeää perinnettä. Hallituksen on käytettävä omistajaohjausvaltaansa ja suljettava Uniperin hiilivoimalat Dattelnissa, vaatii Thomas Wallgren.

Syksy Räsäsen mukaan valintana ovat isot muutokset nyt tai katastrofin paheneminen ja leviäminen entisestään.

– Pääministeri Sanna Marin, toimi. Oman hallituksesi ohjelman mukaan aikaa on vain muutama vuosi.

Mai Kivelä iloitsee siitä, että ihmiset eivät luovuta, kun kyse on planeetan tulevaisuudesta.

– Ilmastoliike on viime vuosina näyttänyt voimansa, mutta lisää painetta tarvitaan edelleen kipeästi, jotta tarvittavat ilmastotoimet nopeutuisivat. Siksi tuen nälkälakkoa.

Nälkälakkoilijat kertoivat viime viikolla KU:lle olevansa pettyneitä hallituksen tähänastisiin toimii ja sanoivat rohkaisevansa sitä päätöksiin.

Nälkälakon aloittivat Eeva Kaila, 66, Elina Kauppila, 40, ja Till Sawala, 37.