Lehtikuva/Sergei Gapon

Oppositio lupaa pitää voimassa Venäjän ja Valvo-Venäjän kesken solmitut sopimukset. Terveysministeri ilmoitti valmiudesta keskusteluihin opposition kanssa.

Valko-Venäjän oppositio kertoi tiistaina muodostaneensa 70-jäsenisen koordinaationeuvoston valmistelemaan rauhanomaista vallanvaihtoa. Siihen kuuluu nimekkäitä henkilöitä yhteiskuntaelämän eri alueilta, kuten poliitikkoja, kulttuurielämän edustajia ja juristeja, samoin edustajia työläisten lakkokomiteasta.

Koordinaatiokomitea nimeää neuvotteluryhmän. Sen ainoana tehtävänä on saada poliittiset vangit vapaiksi ja käynnistää prosessi vallanvaihdosta.

Koordinaatiokomitea koottiin Svjatlana Tsihanouskajan aloitteesta. Hän on edelleen maanpaossa Liettuassa.

Lukašenka on määrännyt sotajoukkoja täyteen valmiuteen maan länsirajalle

Oppositio ei pyri katkomaan suhteita Venäjään. Maria Kolesnikova, Tsihanouskajan avustaja presidentinvaaleissa, sanoi venäläisen radioaseman haastattelussa, että ”kaikki voimassa olevat sopimukset täytyy pitää voimassa”. Hän totesi Venäjän olevan Valko-Venäjälle tärkeä sopimuskumppani monilla aloilla.

Kolesnikova arvosteli Aljaksandr Lukašenkaa toistuvien konfliktien luomisesta Venäjän ja Valko-Venäjän välille ja alituisen jännityksen ylläpitämisestä. ”Tämä osoittaa selvästi, että Valko-Venäjän nykyinen presidentti ei ole kykenevä hoitamaan tätä tehtävää, suhteita Venäjään.”

ILMOITUS

Lukašenka uhkasi neuvoston jäseniä

Presidentti Lukašenka on jyrkästi torjunut keskustelut opposition kanssa, muun muassa Liettuan neuvottelualoitteen.

Opposition koordinaatiokomitean hän leimasi ”yritykseksi kaapata valta”. Sen jäseniä hän nimitteli höyrypäiksi ja idiooteiksi. Jokaista neuvostoon osallistuvaa vastaan ryhdytään toimenpiteisiin.

”Meillä on riittävästi keinoja viilentää jokainen höyrypää.”

Toisin kuin kaikenlaisen keskustelun torjuva Lukašenka hänen hallituksensa terveysministeri ilmoitti olevansa avoin keskusteluille. Vladimir Karanik kirjoitti avoimessa kirjeessään riippumattoman tut.by:n sivulla, ettei hän ole ”megafoni-diplomatian” kannattaja, mutta aina valmis aloittamaan ”yrityksen löytää pyöreän pöydän keskusteluissa ratkaisu mahdollisimman oikesta tiestä”.

Joukkoja valmiuteen länsirajalle

Lukašenka on määrännyt sotajoukkoja täyteen valmiuteen maan länsirajalle. Turvallisuusneuvoston kokouksessa hän perusteli päätöstä ”ulkovaltojen edustajien” uhkaavilla lausunnoilla, nimeämättä tarkemmin, mitä hän tarkoittaa.

Valko-Venäjää vastaan on Lukašenkan mukaan menossa ”hyvin suunniteltuja” toimia. Syyllisiä ovat Puola, Liettua ja myös Ukraina. Jo aikaisemmin hän on syyttänyt Natoa ja naapurimaita, nimenomaan Puolaa, panssarien keskittämisestä 15 minuutin ajoetäisyydelle Puolan rajasta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on torjunut väitteen ja pitänyt syytöksiä perusteettomina. Nato seuraa Valko-Venäjän tapahtumia, mutta ei aio puuttua niihin.

Oikaisu 20.8.2020 klo 13.53: Korjattu Jens Stoltenbergin nimi.