Lehtikuva/Sergei Gapon

Oppositiomedian mukaan Lukašenko julisti oikeudenmukaisia vaaleja vaativille tehdastyöläisille, että vaalit pidettiin jo.

Valko-Venäjällä mielenosoittajat ovat kerääntyneet useiden tehtaiden sekä valtiontelevision pääkonttorin ulkopuolelle maan pääkaupungissa Minskissä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat ovat nähneet mielenosoittajien heiluttavan opposition punavalkoista lippua raskaita ajoneuvoja valmistavan tehtaan (MZKT) edustalla. Maan istuva presidentti Aleksandr Lukašenko vieraili samaisella tehtaalla maanantaina.

AFP kertoo myös, että tuhannet Minskin traktoritehtaan (MTZ) työntekijät olisivat marssineet tänään ulos työpaikaltaan. Asiasta kertoivat AFP:lle tehtaan työntekijät.

Oppositio on vaatinut maahan yleislakkoa reilun viikon takaisten ja vilpilliseksi väitettyjen presidentinvaalien vuoksi.

Mielenosoittajat huusivat AFP:n mukaan MZKT:n tehtaalla yhdessä tuumin ”Mene pois!” ja ”Me emme unohda, me emme anna anteeksi.”

ILMOITUS

Oppositiojohtaja Maria Kolesnikova liittyi myös mielenosoittajien joukkoon ja kehottaa heitä siirtymään seuraavaksi Valko-Venäjän valtiollisen television toimitalojen eteen.

– Me menemme valtiontelevisiolle tukemaan kollegoitamme vastarinnassa, Kolesnikova sanoi.

Lukašenko: ”Vaalit pidettiin jo”

Lukašenko tapasi maanantaina MZKT:n työntekijöitä ja muun muassa vähätteli mielenosoituksia. Hän painotti muun muassa tehtaiden olevan toiminnassa.

– Jos joku ei halua tehdä työtä ja haluaa kävellä ulos… olkaa hyvät, ovet ovat avoinna, Lukašenko sanoi valtiollisen Belta-uutistoimiston mukaan.

Hän torppasi jälleen mielenosoittajien vaatimukset erosta ja totesi, ettei hänen voida ikinä odottaa tekevän mitään paineen alla. Oppositiomedia tut.byn mukaan Lukašenko kertoi oikeudenmukaisia vaaleja vaativille tehtaan työntekijöille, että vaalit pidettiin jo.

– Ennen kuin tapatte minut, toisia vaaleja ei tule, hän julisti tut.byn mukaan.