Jussi Joentausta

Honkasalon mukaan EU:n tulee aktiivisesti painostaa Valko-Venäjän hallintoa lakkauttamaan suhteeton voimankäyttö mielenosoittajia vastaan.

Kansanedustaja ja eduskunnan ihmisoikeusverkoston puheenjohtaja Veronika Honkasalo on huolissaan Valko-Venäjän viranomaisten sortotoimista sekä maan demokratia- ja ihmisoikeuskehityksestä.

Honkasalon mukaan EU:n tulisi aktiivisesti painostaa Valko-Venäjän hallintoa lakkauttamaan suhteeton voimankäyttö mielenosoittajia vastaan ja kunnioittamaan kansalaisten sanan- ja ilmaisunvapautta.

– Valko-Venäjän viranomaisten tulisi välittömästä lopettaa mielivaltaiset pidätykset ja silmitön voimankäyttö rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajia on muun muassa ammuttu kumiluodeilla ja tainnutuskranaateilla, Honkasalo toteaa.

EU voi painostaa Lukašenkan hallintoa kunnioittamaan kansainvälisoikeudellisia velvoitteita.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan satoja mielenosoittajia on pahoinpidelty ja tuhansia pidätetty viime päivien mielenosoituksissa.

– Tällaista ihmisten perusoikeuksien rikkomista on mahdoton hyväksyä, sanoo Honkasalo.

ILMOITUS

Kansainvälinen viesti tärkeä

Valko-Venäjän tilanne on kiristynyt viime sunnuntaina pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Maata ovat ravistelleet ennennäkemättömät maanlaajuiset mielenosoitukset.

Mielenosoittajat kritisoivat virallista vaalitulosta, jota he pitivät peukaloituna. Opposition ehdokas Svetlana Tsihanouskaja on joutunut pakenemaan lapsineen maasta Liettuaan. Kymmenet toimittajat ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Valko-Venäjällä.

– Kansainvälisen yhteisön suunnalta olisi tärkeä lähettää viesti, että tällaisilla ihmisoikeuksien ja demokraattisten periaatteiden rikkomuksilla on seurauksia, vaatii Honkasalo.

EU:n harkittava konkreettisia toimia

Istuvaan presidenttiin Aljaksandr Lukašenkaan kohdistuu epäilyjä vaalivilpistä monesta suunnasta. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on niin ikään todennut, etteivät vaalit olleet vapaat tai rehelliset.

– EU:n on harkittava konkreettisia toimia, mukaan lukien kohdennettujen pakotteiden asettamista, joilla Lukašenkan hallintoa voidaan painostaa kunnioittamaan sen kansainvälisoikeudellisia velvoitteita, sanoo Honkasalo.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat torstaina 14.8. neuvottelemaan Valko-Venäjän tilanteesta ja EU:n mahdollisista vastatoimista.