Lehtikuva/Emmi Korhonen

Lähes 70 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä kertoo olleensa lomautettuna.

Matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä oli edelleen lomautettuna elokuun alussa 26,3 prosenttia. Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuore suhdannebarometrin mukaan lomautukset ovat jatkuneet odotetusta pitkälle kesään.

Peräti 68,9 prosenttia kertoo olleensa lomautettuna maaliskuussa alkaneen koronavirusepidemian jossain vaiheessa.

– Lomautettuina olleiden osuus ei onneksi ole juuri kasvanut kevään kyselystä, mutta paluu normaaliin on matkailu- ja ravintola-alalla vielä kaukana edessä, arvioi PAMin ekonomisti Olli Toivanen.

Parturi- ja kampaamoalalla lomautettiin lähes 56 prosenttia työntekijöistä koronaviruksen johdosta.

Lomautusten ohella vastauksissa näkyy alan työnantajayritysten heikko tilanne. Peräti 80,7 prosenttia arvioi työnantajansa myynnin vähentyneen vuoden takaiseen verrattuna.

– Kotimaan matkailun kasvu ei riittänyt paikkaamaan kesäkauden myyntiä kuin pienellä osalla matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä. Ruoan kulutus on lisäksi siirtynyt merkittävällä tavalla ravintoloista päivittäistavarakauppoihin, Toivanen toteaa.

ILMOITUS

Kaupan ja kiinteistöpalveluiden työntekijät uskovat talouteensa

Kaupan alalla menee ravintoloita paremmin. Kaupan alalla 44,9 prosenttia vastaajista kertoi työnantajana toimivan yrityksen myynnin kasvaneen ja vain 28,7 prosenttia arvioi sen vähentyneen vuoden takaiseen verrattuna.

– Vaikuttaa siltä, että erityisesti kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla epidemian vaikutus jäi työntekijöiden keväällä odottamaa pienemmäksi, Toivanen arvioi.

Kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan vastaajista poikkeuksellisen suuri osuus eli yli viidennes kertoi, ettei koe lainkaan huolia omasta taloustilanteestaan.

Työtunteja on lisätty laajalti kaupan alalla, kiinteistöpalvelualalla sekä turvallisuusalalla. Lisäksi kaikilla suurilla toimialoilla yli kymmenellä prosentilla oli vaihtunut toimipiste epidemian aikana.

– Suuremmat työnantajat ovat pyrkineet pitämään toimipisteitä auki entistä pienemmällä henkilömäärällä. Tämä on johtanut työntekijöiden kuormituksen voimakkaaseen kasvuun, Toivanen huomauttaa.

Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 1.7.−2.8.2020. Kyselyyn vastasi 865 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.