Lehtikuva/Sergei Gapon

Nobel-palkittu valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitsh kehottaa Lukashenkoa väistymään ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan.

Tuhannet valkovenäläiset ovat muodostaneet rauhanomaisen ihmisketjun pääkaupunki Minskin kaduille.

Mielenosoittajat ovat kantaneet muun muassa kukkia ja kylttejä, jossa todetaan, että he eivät ole vihollisia.

– Olemme täällä, koska väkivallan on loputtava, kuten myös vankiloissa olevien ihmisten kiduttamisen. Lisäksi kaikki protestoijat on vapautettava. Tarvitsemme rehelliset vaalit, tarvitsemme muutoksia, sanoi 41-vuotias opettaja Irina.

Poliisi on tänään pidättänyt 700 mielenosoittajaa lisää, kertoo Valko-Venäjän sisäministeriö. Ministeriön mukaan pidätetyt ihmiset olivat osallistuneet ”laittomiin mielenosoituksiin”.

Ministeriön mukaan mielenosoituksissa on pidätetty yhteensä 6 700 ihmistä. Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut.

ILMOITUS

Ihmiset ovat osoittaneet Valko-Venäjällä mieltään sunnuntain presidentinvaalien jälkeen, kun Aleksandr Lukashenko valittiin kuudennen kerran peräkkäin presidentiksi. Vaalien tulosta on väitetty vilpilliseksi. Lukashenkon haastaja, opposition ehdokas Svetlana Tihanovskaja, on paennut Liettuaan.

”Sodassa omaa kansaa vastaan”

Kansainvälinen ja kotimainen kritiikki Lukashenkoa kohtaan on jatkunut.

Valkovenäläinen kirjallisuuden nobelisti Svetlana Aleksijevitsh on kehottanut Lukashenkoa väistymään ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan.

72-vuotias Aleksijevitsh tuomitsi myös poliisin mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan yhdysvaltalaisrahoitteisen Radio Free Europe / Radio Libertyn haastattelussa. Aleksijevitsh syytti viranomaisia sodan julistamisesta omaa kansaansa vastaan.

Kirjailija arvioi, että Lukashenko haluaa vain valtaa ja että presidentin mielihalut johtavat verenvuodatukseen. Aleksijevitsh kehottikin, että Lukashenko jättäisi tehtävänsä rauhanomaisesti estääkseen verisen sisällissodan ennen kuin on liian myöhäistä.

Aleksijevitsh on käsitellyt kirjoissaan muun muassa Afganistanin sotaa, naisen asemaa kylmän sodan keskellä ja Tshernobylin ydinvoimalaturmaa. Keskiviikkoinen haastattelu oli kirjailijan ensimmäinen julkinen kannanotto, joka liittyi viikonlopun kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeisiin mielenosoituksiin.

Satoja pidätetty, ainakin kaksi kuollut

Poliisi on käyttänyt mielenosoittajia kohtaan kovia otteita.

Keskiviikkoiltana Valko-Venäjällä paikallinen poliisi kertoi, että mielenosoituksissa pidätetty mies kuoli sen jälkeen, kun hänet oli siirretty vankilaan. Viranomaisten mukaan 25-vuotias mies pidätettiin sunnuntaina Homelin kaupungissa ja tuomittiin 10 päiväksi vankeuteen.

Poliisi on kertonut aiemmin toisesta mielenosoittajasta, joka oli kuollut maanantaina sen jälkeen, kun räjähde oli lauennut hänen kädessään.

Valko-Venäjän poliisi kertoi keskiviikkona, että keskiviikon vastaisen yön mielenosoituksissa pidätettiin useita satoja protestoijia. Lisäksi poliisi kertoi haavoittaneensa tuliasein yhtä protestoijaa Brestin kaupungissa, jossa joukko kävi poliisin kimppuun metalliputkien kanssa.

Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät totelleet varoituslaukauksia, joten poliisi ampui kohti.

Valtiontelevisio on näyttänyt mielenosoituksien yhteydessä muun muassa videomateriaalia, jossa esiintyy nuoria mielenosoittajia, joiden kasvot ovat veren ja ruhjeiden peittämiä. Videolla heiltä kysytään, haluavatko he ”vallankumousta”

Mellakkapoliisin toimet ”epäinhimillisiä ja satanistisia”

Aleksijevitsh ilmaisi olevansa järkyttynyt mellakkapoliisin ”epäinhimillisistä, satanistisista” toimista. Hänen mielestään vastaavia toimia ei olisi aiemmin pystytty edes kuvittelemaan.

Aleksijevitsh arvioi hallinnon tuoneen vahvistuksia Venäjältä. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt vahvistamattomia väitteitä venäläisjoukoista Valko-Venäjällä.

Aleksijevitsh kertoi myös ihailevansa valkovenäläisiä mielenosoittajia. Hän sanoi rakastuneensa omaan kansaansa edellisten kahden viikon aikana.

– Nämä ovat täysin eri ihmisiä, heidän voimansa on täysin erilainen. Ennen olin hieman pettynyt – mutta nyt, kirjailija ilmaisi ihailuaan.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina

Länsimaiset hallinnot ovat kritisoineet Valko-Venäjän väkivaltaisuuksia Aleksijevitshin tavoin. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet esimerkiksi syytti Valko-Venäjää tarpeettoman ja liiallisen voiman käytöstä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi vuorostaan olevansa ”erittäin huolissaan”.

EU-maiden ulkoministerit järjestävät perjantaina ylimääräisen kokouksen pohtiakseen tilannetta Valko-Venäjällä. EU totesi jo aikaisemmin, etteivät vaalit olleet sen paremmin vapaat kuin rehellisetkään.

Unioni on myös väläytellyt mahdollisuutta pakotteisiin vaalituloksen vääristelyn vuoksi. Lukashenkon kerrottiin voittaneen vaalit 80 prosentin äänisaaliilla.