Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hallitus suosittaa, että kunnat huolehtisivat vähävaraisille maskit ilmaiseksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi.

– Kunnille korvataan täysimääräisesti maskeista aiheutuvat kustannukset, painotti Marin.

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä eikä korvaa turvavälejä, käsien pesua tai suojattua yskimistä.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina. Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan kunnat organisoivat maskien jakelun.

Varhilan mukaan henkilötietoja ei kerätä eikä varallisuutta tarkisteta. Ne, joilla on varaa, hankkivat maskinsa itse.

ILMOITUS

– Todennäköisesti kunnat käyttävät myös järjestöjä jakelussa, totesi Varhila kysymykseen jakelun organisoinnista.

Maskisuositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu

THL suosittelee maskeja käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa Marinin puheenvuoron jälkeen. Salmisen mukaan on mahdollista, että suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu.

Hän korosti, että suositus on vapaaehtoinen. Ihmiset itse päättävät, käyttävätkö maskia vai eivät. Pakollista siitä ei Suomessa tule.

Maailmanlaajuista tautitilannetta hän kuvasi vakavaksi. Suomen tilanne on vielä ”aika hyvä” tähän verrattuna, sillä joissain maakunnissa ei ole todettu uusia tartuntoja.

Sekä Marin että Salminen korostivat tartuntojen lähteneen Suomessakin nousuun.

– Huolestuttavaan suuntaan ollaan menossa, totesi Marin.

Hänen mukaan ei ole syytä liikaan huolestuneisuuteen, mutta varuillaan on syytä olla.

Tiedotustilaisuudessa Marin painotti, että suosituksissa ei ole kyse poliittisista päätöksistä. Terveysviranomaiset tekevät päätökset terveysturvallisuuden näkökulmasta.

Ensimmäinen maskisuositus

Suomessa ei ole aiemmin koronapandemian aikana annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa on otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pyörtänyt alkuperäisen kantansa ja antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.Lisäksi Euroopan komissio ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kehottavat käyttämään maskia junissa, kun turvavälejä ei pystytä pitämään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen luonnehti Ylelle Suomen maskisuositusta varsin laajaksi. Helsingissä ja Uudellamaalla suositus kattaa julkisen liikenteen, bussit, metrot sekä junat. Hänen tulkintansa mukaan maskeja on syytä käyttää aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida turvata.

Etätyösuositukset tulevat alueellisesti

Marinin mukaan hallitus antaa uuden etätyösuosituksen, jota sovelletaan alueellisena. Tällä hetkellä epidemiologisen tilanteen valossa etätyösuosituksen antaminen on perusteltua Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella.

Terveysviranomaiset arvioivat alueellisesti koronavirusepidemiatilanteen. Tartuntalukujen kasvaessa hallitus suosittelee, että kyseisen alueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työntehtävien niin salliessa.

Vastaavasti, jos terveysviranomaiset toteavat tartuntojen olevan väestötasolla kasvussa, tulisi Marinin mukaan julkisen sektorin työntekijöiden työskennellä etänä. Hallitus suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityiselle sektorille.

Liikennevalot ohjaamaan kansalaisten arviointeja

THL valmistelee hallituksen pyynnöstä ohjeistuksen eri maista saapuvia matkustajia koskevista toimista. Marinin mukaan maat luokitellaan ohjeistuksessa liikennevalomallilla punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin.

Marinin mukaan kyse on viestinnällisestä avusta, jonka perusteella ihmiset hahmottavat, millaiset toimet voivat ketäkin koskea.

Punaisista riskimaista tulevalle matkustajalle terveysviranomaiset voivat määrätä pakkotestin ja -karanteenin. Päätöksen tekee tartuntatautilääkäri henkilökohtaisesti. Korkean tarttuvuuden punaisista maista tulevia voidaan testata laajasti.

Keltaisista maista tulevilla on omaehtoinen karanteeni. Lisäksi hallitus on Marinin mukaan pyytänyt THL:ää selvittämään karanteenille vaihtoehtoisia keinoja varmistaa matkustajien terveysturvallisuus.

Sellainen voisi olla esimerkiksi kaksivaiheinen testaus maahan saavuttaessa.