Lehtikuva/Jussi Nukari

”Terveenä pysyvä työntekijä säästää työnantajan rahoja.”

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL haastaa työnantajat kustantamaan työntekijöiden kasvomaskit myös työmatkoja varten. Kodin ja työpaikan välisten työmatkojen turvallisuus vaikuttaa keskeisesti turvallisuuteen myös työpaikalla.

JHL pitää koronan toisen aallon torjumista äärimmäisen tärkeänä. Liiton mukaan Suomen taloudella ei ole varaa siihen, että yhteiskunta jouduttaisiin jälleen sulkemaan tiukoilla rajoitustoimilla.

Liitto on päättänyt kustantaa työntekijöilleen suojamaskit paitsi työssä tapahtuville matkoille myös kodin ja työpaikan välisille matkoille ja haastaa nyt työnantajat toimimaan samoin. Veroseuraamuksia työntekijöille tästä ei tule, sillä verottaja on linjannut suojavälineet verovapaiksi.

Monilla työntekijöillä ei ole mahdollista työmatkoillaan välttää julkisen liikenteen käyttämistä eikä ruuhka-aikoja. Maskien hankintamenot ovat myös ylivoimaisia monelle pienituloiselle, liitto perustelee.

− Terveenä pysyvä työntekijä säästää työnantajan rahoja. Sairauspoissaoloista ja työterveyskäynneistä aiheutuu työnantajalle suurempi lasku kuin kasvomaskien hankkimisesta myös työpaikan ja kodin välisiin matkoihin, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:ssä pidetään myös tärkeänä sitä, että työpaikoilla edelleenkin pysyttäisiin etätyössä, mikäli työ sen mahdollistaa. Näin siitä huolimatta, että valtioneuvoston etätyösuositus päättyi 1.8. Omille työntekijöilleen JHL suosittelee etätyössä pysymistä mahdollisuuksien mukaan vuoden loppuun asti.