Lehtikuva/Roni Rekomaa

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää koronaneuvoston perustamista.

Koronatilanteen kääntyminen huonompaan suuntaan pistää painetta hallitukseen kovemmista toimista. Hallitus kokoontuukin tänään ensimmäiseen lomien jälkeiseen iltakouluun, jossa ”arvioidaan tarvetta toimenpiteille koronavirustilanteesta johtuen”.

Keskiviikkona aamulla ryhmä koronaan sairastuneita varoitti terveydenhuoltoa ja päättäjiä siitä, että taudista toipuminen pitkittyy kuukausiksi jopa joka viidennellä. He julkaisivat vetoomuksen, jossa vaaditaan tiukempia toimia virukseen sairastuneiden ja pitkittyneistä oireista kärsivien avuksi.

Ryhmä toimii pääosin Facebookissa ja siihen kuuluu satoja henkilöitä, joiden oireet ovat kestäneet kuukausia. Sairastuneet eivät koe saavansa apua tilanteeseensa osin sen takia, että virus on uusi ja tuntematon, mutta myös sen vuoksi, etteivät terveydenhuolto tai päättäjät ole täysin ajan tasalla viruksesta koko ajan saatavasta uudesta tiedosta.

Ryhmän äänitorvina julkisuudessa toimivat Joni Savolainen ja Kirsi Tervo.

– Moni pitkittyneistä oireista kärsivä saa oireisiinsa hoitoa huonosti jos ollenkaan. Edes tukea ei usein heru, vaikka oireilua olisi kestänyt jo kuukausia. Pahimmillaan oireet leimataan psyykkisiksi, vaikka kyse olisi maailmalla jo yleisesti tunnetuista covid-19-oireista, sanoo Savolainen.

ILMOITUS

– Terveydenhuolto pitäisi saada ripeästi ajan tasalle taudin monimuotoisuudesta ja oireiden pitkittymisen mahdollisuudesta, muuten potilaita ei osata auttaa. Diagnosointi on potilaan kannalta keskeinen oikeusturvakysymys, jos ajatellaan esimerkki sairauslomaa tai kuntoutusta, korostaa Tervo.

”Jopa vuoden prosessi”

Tervon mukaan tehohoito osaa jo paremmin hoitaa koronatapauksia, mutta lievempiä ei vieläkään ole opittu hoitamaan, vaikka potilaat kärsivät elämää haittaavista oireista usein kuukausikaupalla.

– Kotona sairastaneet potilaat jäävät melkein näkymättömiksi, vaikka eri arvioiden mukaan noin joka viidennen sairastuneen toipuminen pitkittyy.

Savolaisen mukaan koronaviruksen leviämistä pitäisi ehkäistä tehotoimin jo sen takia, että toipuminen ei ole viikkojen vaan monen kohdalla jopa vuoden prosessi. Osalle oireet voivat jäädäkin.

– Tätä valitettavan moni ei vieläkään tiedä. Kyse ei ole lievästä virustaudista, josta toivutaan helposti ja hyvin todennäköisesti.

– Yhteiskunnan panostusta kuntoutukseen ja hoitoon tulisi lisätä, jotta potilaat pääsisivät nopeammin takaisin kiinni töihin ja tavalliseen elämään, hän vaatii.

EK: Päättäväisempiä toimia

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta ripeämpiä koronatoimia. Päätöksenteon tehostamiseksi ja nopeuttamiseksi.

EK:n yritysjohtajat esittävät uuden koronaneuvoston perustamista.

Koronaneuvoston tehtävänä olisi kerätä reaaliaikaista tilannetietoa ja ehdottaa nopealla rytmillä ketteriä ja kohdennettuja toimenpiteitä epidemian hallitsemiseksi. Tavoitteena olisi minimoida niin inhimilliset kuin taloudelliset menetykset. Koronaneuvoston jäsenet edustaisivat ministeriöitä ja viranomaisia sekä tiedemaailmaa, elinkeinoelämää ja palkansaajia.

Suomella ole varaa jahkailla torjuntatoimissa. Nyt on päätösten ja tekojen aika, korostaa Keskon pääjohtaja ja EK:n hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Helander.

– Toista aaltoa pitää torjua laajalla ja tehokkaalla keinovalikoimalla ja keinot pitää saada käyttöön heti. On tärkeää, että kaikki opit ja kokemukset niin kotimaasta kuin ulkomailta pystytään hyödyntämään laajasti.