Lehtikuva/Siarhei Leskiec

Poliisi kävi heti sunnuntai-iltana rajuin ottein mielenosoittajien kimppuun Minskissä ja lukuisilla muilla paikkakunnilla. Kymmenettuhannet valkovenäläiset protestoivat vaalitulosten väärentämistä vastaan.

Vaalilautakunnan maanantaina aamupäivällä julkistama Valko-Venäjän presidentinvaalin tulos vastasi ennakko-odotuksia. Presidentti Aljaksandr Lukašenkan ilmoitettiin voittaneen ja saaneen 80,23 prosenttia äänistä. Opposition ehdokkaan Svjatlana Tsihanouskan saalis oli 9,9 prosenttia.

Tsihanouska ilmoitti haastavansa vaalituloksen oikeudellisesti.

Ilmoitettu tulos on terveen järjen vastainen jo sillä perusteella, että oppositioehdokkaiksi pyrkineet onnistuivat ennen vaaleja keräämään vaalilistojensa allekirjoittajiksi vajaat kymmenen prosenttia äänioikeutetuista. Tsihanouskajaa äänestäneiden määrän voi arvioida olevan moninkertainen allekirjoittajien lukuun verrattuna.

Monet tarkkailijat odottivat, että vaalilautakunta olisi uskottavuuden parantamiseksi pudottanut Lukašenkan äänimäärää virallisen ovensuukyselyn perusteella ilmoitetusta 79,7 prosentista. Lopputulokseksi vahvistettu on samaa luokkaa kuin aikaisemmissa vaaleissa.

Vaalituloksen väärentäminen alkoi neljä päivää jatkuneessa ennakkoäänestyksessä. Vaalilautakunnan mukaan 41,7 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä ennakkoon. Luku on kuitenkin paisuteltu.

ILMOITUS

Vaalihuoneistojen ulkopuolella oli tarkkailijoita, jotka laskivat sisään menijöiden määrän. Se saattoi olla jopa vajaat puolet siitä, mitä vaalivirkailijat ilmoittivat äänestämässä käyneiksi.

Kyynelkaasua, kumiluoteja

Minskin keskustaan kerääntyi sunnuntai-iltana kansalaisia – yöllisen arvion mukaan jopa 100 000 – protestoimaan presidentinvaalin väärentämistä vastaan. Aiemmin mielenosoitukset eivät ole juurikaan levinneet Minskin ulkopuolelle, mutta nyt niitä oli laajalti ei puolilla maata.

Minskiin oli tuotu lisää poliiseja ja kaupungin reunamalle oli komennettu armeijan joukkoja.

Lukašenka uhkasi jo ennen vaaleja poliisin käyttävän kovia otteita, jos vaalien jälkeen järjestetään mielenosoituksia. Niin myös kävi. Minskissä oli verinen yö.

Poliisi käytti kyynekaasua, vesitykkejä, kumiluoteja ja tainnutusammuksia rauhallista ihmisjoukkoa vastaan.

Loukkaantuneita on yksin Minskissä satoja, ja tarkistamattoman tiedon mukaan yksi mielenosoittaja on kuollut.

Ihmisoikeusjärjestö Vesnan mukaan Minskissä pidätettiin 50 mielenosoittajaa ja koko maassa yhteensä ainakin 120.

Maanantai-illaksi on kutsuttu koolle uusia mielenosoituksia.