Antti Yrjönen

”Pahimmallaan perheiden varattomuus tai maskien korkea hinta voisivat vaarantaa työssä tai koulussa käymisen tai asioinnin esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa.”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen peräänkuuluttaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta kasvomaskisuosituksista päätettäessä. Hän ehdottaa ilmaisia kasvomaskeja jakoon työntekijöille sekä esimerkiksi terveydenhuollon ja Kelan toimipisteisiin.

– Mahdollinen suositus käyttää kasvomaskia julkisissa paikoissa liikuttaessa ei saa johtaa ihmisten eriarvoisuuteen sosiaalisesta tai taloudellisesta tilanteesta johtuen. Mielestäni kasvomaskeja tulee olla saatavilla ilmaiseksi työpaikoilla ja kouluissa sekä niissä julkisissa toimipaikoissa, joissa asioiminen on välttämätöntä, kuten terveysasemilla, ruokakaupassa tai Kelassa, Hänninen sanoo.

Jokaisella tulee Hännisen mukaan olla oikeus suojata itsensä ja lähimmäisensä. Kuitenkin pienituloiselle tai minimisosiaaliturvan varassa elävälle nenä-suusuojan kustannukset voi olla ylitsepääsemättömän suuria, ja kaikilta ei voi edellyttää myöskään taitoa ommella maskia itselleen ja perheelleen.

– Pahimmallaan perheiden varattomuus tai maskien korkea hinta voisivat vaarantaa työssä tai koulussa käymisen tai asioinnin esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa. Tulorajoihin perustuva tarveharkinta ilmaisten maskien jakamiselle olisi puolestaan hidasta, byrokraattista ja leimaavaa, eikä toisaalta huomioisi ihmisten ja perheiden yksilöllisiä tarpeita riittävästi. Sen vuoksi maskeja tulisi olla ilmaiseksi tarjolla kaikille esimerkiksi terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimipaikoissa ja julkisessa liikenteessä, Hänninen sanoo.

– Maskien jakaminen aiheuttaa toki lisäkuluja, mutta kansalaisten yhdenvertaisuus täytyy voida taata, mikäli maskisuositus astuu voimaan. Tämä on myös luokkakysymys, sillä monellakaan matalapalkkatyössä olevalla ei ole mahdollisuutta etätyöhön. Maskinkäyttö ei saa olla riippuvaista siitä, onko yksilöllä varaa hankkia niitä.

Käsidesiä on nykyään kaikkialla tarjolla ilmaiseksi, Hänninen huomauttaa.