Lehtikuva/Daniel Roland

Valittu rahoitusmalli tarjoaa Euroopan oikeistopopulisteille uuden mahdollisuuden rakentaa kansojen välistä vastakkainasettelua, vasemmistoliiton puheenjohtaja harmittelee.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan heinäkuussa saavutettu sopu EU:n elvytysvälineestä on vasemmiston kannalta kiinnostava. Se edustaa päinvastaista lähestymistapaa kuin mitä eurokriisin yhteydessä nähtiin, hän kirjoittaa tämän viikon Kansan Uutisten painetun lehden kolumnissaan.

”Pankkitukipakettien ja yksityistämis- tai leikkausohjelmien sijaan nyt luodaan finanssipoliittista liikkumavaraa elvytykseen koko Euroopan unionissa. Näin halutaan varmistaa, että kasvua ja työllisyyttä vauhdittavia investointeja saadaan liikkeelle koko yhteismarkkina-alueella.”

Ongelmana hän pitää sitä, että elvytysvarojen rahoittamiseksi komissio ottaa lainaa, jota maksetaan takaisin niin EU:n omilla varoilla kuin jäsenmaiden jäsenmaksuilla tulevien vuosikymmenten ajan.

”Kun lainan takaisinmaksuun käytetään jäsenmaksuja, saavat Euroopan oikeistopopulistit jälleen uuden mahdollisuuden rakentaa kansojen välistä vastakkainasettelua”, Andersson kirjoittaa.

Hänen mukaansa Euroopan keskuspankin käyttäminen elvytyksen rahoittamiseksi olisi ollut parempi malli, ”mutta kynnys keskustella keskuspankin roolista näyttää edelleen olevan Euroopan päättäjien keskuudessa korkea”.

Kolumnissaan Andersson ottaa kantaa myös samoissa neuvotteluissa saavutettuun rahoituskehyssopuun. Hän pitää välttämättömänä, että pidetään painetta yllä oikeusvaltioperiaatteen osalta.

”EU:n tehtävä ei ole Unkarin ja Puolan autoritaaristen ja oikeusvaltiosta piittaamattomien hallitsijoiden tukeminen.”