Lehtikuva/Emmi Korhonen

Etätyösuositus päättyi, etenkin pääradalla turvavälien pitäminen on vaikeaa.

Kansanedustaja Pia Lohikoski vaatii riittävästi junavaunuja junien lähiliikenteeseen, jotta ihmiset voivat jatkossakin matkustaa turvallisesti töihin.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä lähijunien turvallisuudesta korona-aikana hän kysyy, harkitseeko hallitus VR:n kanssa vaunujen määrän lisäämistä pääradan lähijunaliikenteeseen Uudellamaalla. Tämä koskee erityisesti ruuhka-aikoja, jotta ihmiset voivat matkustaa turvallisesti ja turvavälejä kunnioittaen töihin.

Hallituksen maaliskuussa antama laaja etätyösuositus päättyi 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen takia. Samalla julkisen liikenteen tarve on lisääntynyt merkittävästi, kun ihmiset palaavat laajamittaisesti työpaikoille.

– Nyt hallituksen etätyösuosituksen päätyttyä ja monen palattua työpaikalle on ensisijaisen tärkeää, että taataan riittävä junavaunujen määrä lähiliikenteessä, jotta ihmiset voivat jatkossakin matkustaa turvallisesti töihin, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan on tärkeä ottaa huomioon, että lähijunissa on erittäin ahdasta ruuhka-aikana. Tämä koskee erityisesti pääradan lähiliikennettä Uudellamaalla ja Helsinkiin suuntautuvaa työmatka- ja opiskelijaliikennettä. Ruuhka-aikoina ihmiset eivät välttämättä mahdu istumaan, ja monet joutuvat seisomaan pienessä tilassa tiiviisti vierekkäin.

– Näissä olosuhteissa on vaikea ylläpitää epidemiatilanteen edelleen edellyttämiä turvavälejä. Tätä ongelmaa tulisi lievittää lisäämällä vaunujen määrää lähijunavuoroissa ruuhka-aikana, Lohikoski toteaa.