Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kun tavallinen kansalainen toimii yhteiskunnan sääntöjen mukaan ja valvoo kansanedustajan työtä, hän voi joutua maalittamisen kohteeksi.

Henkilö teki rikosilmoituksen kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) maaliskuisista puheista eduskunnan kyselytunnilla. Poliisi tutki asiaa ja teki kesäkuun lopussa asiasta syyttämättäjättämispäätöksen. Tynkkynen sai asiasta tiedon ja kiirehti Youtubeen ilmoittamaan, että hän tietää, kuka rikosilmoituksen teki.

– Voisin olla häijy ja kertoa henkilön nimen, joka on tehnyt ilmoituksen mun täysistuntopuheesta. Mutta mä en nyt tee sitä, Tynkkynen sanoo videolla.

– Pidä tää mielessä seuraavalla kerralla sinä henkilö, joka oot yrittänyt ilmiantaa ja vaikuttaa mun demokraattisiin oikeuksiin, niin pidä tää mielessä: Mä säästin sut siltä rummutukselta, mikä sulle olis seurannut jos mä sun nimen olisin kertonut. Kyseessä on kuitenkin yli viiskymppinen naishenkilö.

Henkilö koki tämän uhkaukseksi.

– Perussuomalaiset käyttävät tällaista koirapillitaktiikkaa. Kun Tynkkynen uhkasi minua videossa, hän samalla viesti kannattajilleen, että ryhtykää toimeen, henkilö sanoo.

Oululainen yhden hengen valtuustoryhmän kaupunginvaltuutettu Junes Lokka pyysikin sitten poliisilta syyttämättäjättämispäätöksen ja sai siitä tietoonsa rikosilmoituksen tekijän nimen. Syyttämättäjättämispäätös on julkinen asiakirja.

ILMOITUS

Siitä alkoi henkilön maalittaminen. Henkilö ei ole itse nähnyt asiaa koskenutta kommentointia, koska sulki saman tien twitter-tilinsä. Jo aiemmin hän oli blokannut ison osan tynkkysläisiä.

Ongelmallista demokratian kannalta

Rikosilmoituksen tekijä pitää tilannetta ongelmallisena demokratian toteutumisen kannalta.

– Ilmiö ei poistu, jos siitä ei puhuta. Erityisesti äärioikeisto käyttää somea vihakampanjoihin. Perussuomalaiset ovat näissä keskusteluissa vahvasti mukana, henkilö toteaa.

Hänestä perussuomalaisten somekäytöksestä ei voi vaieta vaan siitä pitää puhua.

– Muuten he ajattelevat, että saavat mellastaa somessa ihan miten haluavat.

– On kummallista, että lainsäädäntö mahdollistaa sen, että luottamustoimissa olevat ihmiset voivat toimia näin kansalaista kohtaan, hän sanoo.

– Näen ongelmallisena sen, että kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja voivat hyökätä tavallisen kansalaisen kimppuun, hän sanoo.

– Tynkkynen sanoi videolla vain toteuttavansa demokraattisia oikeuksiaan. Hän unohtaa, että hänellä on kansanedustajana velvollisuuksia. Myös minulla on demokraattisen oikeudet. Olen toiminut asianmukaisesti, edennyt rikosilmoituksen teossa niitä virallisia reittejä pitkin, joita pitääkin edetä. Kansanedustajan kuuluu kestää semmoinen. Hänen toimintaansa kuuluu kaikkien kansalaisten voida arvioida. Ei hän ole arvioinnin ulkopuolella.

Osa ongelmaa on se, että lainsäädäntö on ajalta ennen sosiaalista mediaa. Henkilö perää lainsäädännön saattamista ajan tasalle.

– Minusta kansanedustaja syyllistyy selkeästi nyt asemansa väärinkäyttöön, mutta laki ei näe sitä niin, koska kyseessä on sosiaalinen media ja kansanedustajatkin ovat siellä kuulemma yksityishenkilöinä, vaikka pitävät tilejään kansanedustajina.

Henkilö muistuttaa myös siitä, että esimerkiksi Tynkkynenkin on uhannut puheidensa kovenevan.

– Jos oikeuslaitoksemme on kädetön tämäntyyppisissä tapauksissa, syntyy itseään ruokkiva kierre.

Toksinen suvakki

Henkilö on saanut tukea lähipiiriltään.

– Mutta tämä on asia, jota ei voi jättää vertaistuen varaan. Sen hoitaminen kuuluu viranomaisille, hän sanoo.

Hän on jälkikäteen lukenut joitakin maalittamisen kommentteja.

Eniten kohua lienee aiheuttanut Lokan twiiitti jossa hän toteaa, että olisi tehnyt henkilöstä lastensuojeluilmoituksen, mutta tämän lapset olivatkin jo kuolleet.

Kieltäydyn olemasta uhri.

– Näiden ihmisten maailmankuva on häiriintynyt, henkilö arvioi.

– Pahin kommentti oli sellainen, jossa minua kuvattiin niin toksiseksi suvakiksi, että lapsetkin kuolevat ympäriltä.

Henkilö ei asetu uhriksi.

– Olen heidän kohde mutta kieltäydyn olemasta uhri, hän sanoo.

– Minua on turha uhkailla. He eivät voi estää toimintaani.

Henkilö toteaa, että näiden poliitikkojen seuraajat hurraavat: Hienoa politiikkaa!

– Mitä politiikkaa tämä on? hän kysyy.

– Mikä tässä kiusaamisessa, henkisessä väkivallassa ja maalittamisessa on politiikkaa? Tämä on henkilökohtaisuuksiin menevää ajojahtia, ei politiikkaa. Tiedän hyvin, etten ole ainoa kohde.