Lehtikuva/Markku Ulander

Saarikkoa uumoiltiin puolueen johtoon jo edellisen puoluekokouksen yhteydessä, mutta hän jätti hakematta perhesyiden vuoksi.

Kansanedustaja Annika Saarikko haastaa keskustan istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin syyskuun puoluekokouksessa. Saarikko ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa tänään.

Kulmunille on odotettu haastajaa sen jälkeen, kun hän erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuksen maksuihin liittyvän kohun seurauksena kesäkuussa. Kulmuni tavoittelee jatkoa puolueen johdossa.

Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessa arvostavansa Kulmunia ja tuntevansa suurta myötätuntoa hänen tilanteestaan. Hänen mukaansa ehdolle asettumisessa vaikeinta on haastaa istuva puheenjohtaja, mutta Saarikko perusteli päätöstään saamillaan yhteydenotoilla.

– Niiden perusteella minulle on käynyt selväksi, että keskustaväki ansaitsee vaihtoehdon. Se on myös elävän demokratian merkki, Saarikko sanoi.

– Haluan tarjota oman johtajuuteni ja persoonani keskustaväen arviotavaksi. En halua olla ihminen, joka jää nurkkapöytään jupisemaan, hän jatkoi.

ILMOITUS

Saarikko on ollut yksi ennakkosuosikeista Kulmunin haastajaksi. Heinäkuun alussa Ylen suuntaa-antavassa kyselyssä keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä Saarikko oli hieman Kulmunia suositumpi puolueen johtoon. Kyselyssä ei ollut yksilöity muita ehdokkaita.

Tuki vuosi sitten Kulmunin kilpakumppania

Saarikkoa veikkailtiin keskustan johtoon jo Juha Sipilän seuraajaksi viime vuonna, mutta tuolloin hän kieltäytyi elämäntilanteeseensa vedoten. Saarikon toinen lapsi syntyi kaksi viikkoa viime syksyn puoluekokouksen jälkeen.

Saarikko palaa vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi ensi viikolla. Viime vuoden puoluekokouksen alla hän tuki keskustan johtoon Kulmunin kilpakumppania Antti Kaikkosta.

Tänä syksynä puolestaan Kaikkonen on perhesyihin vedoten kertonut, ettei tavoittele puolueen puheenjohtajan tehtävää. Muita ehdokkaita kisaan ei ole toistaiseksi ilmoittautunut. Eilen elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi Demokraatille harkitsevansa puheenjohtajakisaan osallistumista.

Keskustan puheenjohtajan valitsee puoluekokous, joka on koolla syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Oulussa.