All Over Press/Natalia Fedosenko

Kuuma protestikesä vaihtui vaalihumuksi Valko-Venäjällä.

Valkovenäläinen kotiäiti Svjatlana Tsihanouskaja ei olisi yhtään halunnut mukaan politiikkaan, mutta monen mutkan kautta hänestä onkin tullut presidentti Aljaksandr Lukašenkan varteenotettava haastaja ensi viikon presidentinvaaleissa.

Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Lukašenka on ollut 26 vuotta vallassa ja pyrkii nyt kuudennelle kaudelleen. Ensi viikon lopulla pidettävissä vaaleissa häntä vastassa on kuitenkin ensimmäistä kertaa yhtenäisen opposition ehdokas.

37-vuotias Tsihanouskaja on viime viikon aikana houkutellut kymmeniä tuhansia ihmisiä vaalitilaisuuksiin eri puolilla maata. Puhujalavalla hän on esiintynyt yhdessä kahden muun naisen kanssa, jotka edustavat vaalilautakunnan hylkäämiä muita opposition ehdokkaita.

Yhtenäisen opposition ehdokas haastaa Euroopan viimeisen diktaattorin.

Valko-Venäjällä vaalit ovat kaikkea muuta kuin rehelliset, eikä Tsihanouskaja itse edes halua presidentiksi. Jos hän jollain ihmeellä sattuisi voittamaan vaaleissa, hän on luvannut järjestää kaikille ehdokkaille avoimet uudet vaalit puolen vuoden sisällä.

Valko-Venäjän opposition ensimmäiset vapaat vaalitilaisuudet ovat ainakin hetkellisesti rauhoittaneet maassa keväästä asti jatkuneita katuprotesteja. Turvallisuuspoliisi on vastannut mielenosoituksiin kovin ottein ja pidättänyt kesän aikana yli tuhat ihmistä.

ILMOITUS

Tsihanouskajan mies Sjarhei Tsihanouski on suosittu tubettaja, joka koronakevään aikana dokumentoi ihmisten ahdinkoa maaseudun kylissä. Kuvausmatkojen ympärille syntyi mielenosoituksia, kun poliisi yritti estää kuvauksia. Tsihanouski kutsui presidentti Lukašenkaa ”viiksekkääksi torakaksi” ja kehotti ihmisiä tuomaan mielenosoituksiin tohveleita, joilla torakat Valko-Venäjällä perinteisesti listitään.

Tsihanouski pidätettiin pian sen jälkeen kun hän asettui ehdolle presidentinvaaleissa. Myös liikemies Viktar Babaryka vangittiin syytettynä talousrikoksista sen jälkeen kun hän ilmoitti omasta ehdokkuudestaan. Kolmas ehdokas, Valko-Venäjän entinen Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Valeri Tsepkalo pakeni viikonloppuna Venäjälle.

Svjatlana Tsihanouskaja asettui lopulta ehdokkaaksi miehensä sijasta. Hän lähetti viime viikolla lapsensa mummin kanssa ulkomaille sen jälkeen kun viranomaiset olivat uhanneet ottaa lapset huostaan.

Lukašenka nautti yllättävän pitkään kansan syvien rivien luottamusta itsevaltaisuudestaan huolimatta. Toisin kuin monissa muissa entisissä neuvostotasavalloissa, Valko-Venäjällä ihmisillä oli töitä ja toimeentulo jokseenkin turvattu. Viimeistään koronakevät muutti kaiken. Talous on romahtanut, kun Venäjä poisti tuontiöljyn tukiaiset.

Lukašenka ei ottanut koronavirusta todesta, vaan sanoi että korona pysyy loitolla vodkalla, saunomalla ja ajamalla traktoria pellolla. Lääkäreille ja terveydenhoitajille hankittiin suojavarusteita kansalaiskeräyksillä. Valko-Venäjällä on tällä hetkellä asukaslukuun nähden eniten todettuja koronatapauksia Itä-Euroopassa.

Media on ollut Valko-Venäjällä hallituksen valvonnassa, mutta sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat uskaltaneet puhua avoimesti epäkohdista. Tämän päivän nuoret eivät elä samassa suljetussa lintukodossa kuin ikätoverinsa 26 vuotta sitten, kun Lukašenka valittiin maan johtoon. Sitä ennen hän toimi kolhoosin varajohtajana.

Harva kuitenkaan uskoo, että diktatuuri kaatuu vielä tänä kesänä. Lukašenkalla itsellään ja maan eliitillä on liikaa menetettävänä.

Lukašenka puhuu ulkomaiden masinoimasta kapinasta, joka haluaa ajaa Valko-Venäjän kaaokseen. Viime viikolla hän kehotti ulkoministeriä karkottamaan maasta ulkomaiset toimittajat. Kansainvälisen median pitäisi hänen mielestään raportoida sadonkorjuusta ja kuvata leikkuupuimureita protestien sijaan.

Tähän mennessä Lukašenka ei ole vielä pitänyt Svjatlana Tsihanouskajaa uhkana vallalleen, sillä hänen mukaansa valkovenäläiset tietävät, että naiset ovat liian heikkoja johtamaan maata.

Verkkolehti EUobserverin sisäpiirilähteiden mukaan Lukašenkan hallinto on silti varautunut tukahduttamaan opposition tarvittaessa asejoukoilla ja syyttämään Venäjää väkivaltaisuuksista. Verkkolehden mukaan Lukašenka on siirtänyt miljardeja dollareita Qatariin, samaan aikaan kun hänen selkänsä takana valmistellaan jo länsimielistä virkamieshallitusta.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!