Lehtikuva/Stephanie Keith

Mustiin pukeutunut valkoihoinen mies hajotti lekalla kaupan ikkunoita Minneapolisissa 27. toukokuuta, kaksi päivää sen jälkeen kun poliisi oli surmannut George Floydin. Paikalla olijat yrittivät saada hänet lopettamaan ja sanoivat, että hän pilaa rauhanomaisen mielenosoituksen.

Tapahtuma tallentui videolle, ja trumpilaiset ovat käyttäneet sitä osoituksena siitä, että antifasistinen Antifa on lietsomassa väkivaltaa Yhdysvaltain kaduilla. Tässä erityisesti riehujan mustalla vaatetuksella oli merkitystä. Miehellä oli sateenvarjo, ja hänestä on käytetty myös nimitystä ”Umbrella Man”.

Paikallinen Minneapolis StarTribune -lehti kertoi kuitenkin tiistaina poliisilähteisiin viitaten, että mies oli kaukana vasemmistosta. Lehden mukaan miehellä oli yhteyksiä valkoista ylivaltaa kannattavaan ryhmään ja hänen tavoitteenaan oli lietsoa rotulevottomuuksia.

”Epäillyn tavoitteena oli lietsoa rotulevottomuuksia.”

Tapahtuma muutti mielenosoitukset useiden päivien ryöstelyksi ja mellakoinniksi.

”Tämän Umbrella Maniksi kutsutun henkilön tekoihin asti protestit olivat suhteellisen rauhanomaisia. Hänen tekonsa loivat vihamielisyyden ja kireyden ilmapiirin”, kirjoitti poliisin edustaja Erika Christensen kotietsintäpyynnössään oikeudelle.

ILMOITUS

Christensen kertoi Minneapolis StarTribunen mukaan, että mies tunnistettiin viime viikolla tulleen sähköpostivihjeen perusteella.

Lehti kirjoittaa, että sillä ei ole tämän poliisilähteen lisäksi muuta vahvistusta, ja sen vuoksi se ei kerro 32-vuotiaan epäillyn nimeä.

Mies on lehden mukaan moottoripyöräjengin jäsen sekä mukana Aryan Cowboy Association -ryhmässä. Hänen epäillään olleen myös porukassa, joka ahdisteli nelivuotiaan tyttärensä kanssa liikkeellä ollutta musliminaista kesäkuussa. Joukkiolla oli ollut Aryan Cowboysin nahkaliivit.