Koronapandemian vuoksi jopa 83-–32 miljoonaa aiemmin ravittua ihmistä voi joutua kärsimään nälästä. Näin uumoillaan YK:n julkaisemassa maailman ruokaturvan ja ravitsemuksen tilaa vuonna 2020 arvioivassa raportissa. Vuonna 2019 nälästä kärsiviksi luokiteltiin 690 miljoonaa ihmistä.
Pandemian aikana monet eri tekijät voivat johtaa ravitsemuksen laadun heikentymiseen. Muun muassa ravintoarvoltaan korkeiden ruokien huonontunut saatavuus, etenkin ravitsevien ja herkästi pilaantuvien ruokien hinnan nousu sekä ääriprosessoitujen ruokien kohonnut kulutus laskevat laatua.
Raportissa huomautetaan, että terveelliset ruokavaliot ovat ainakin viisi kertaa kalliimpia kuin pelkän energiantarpeen tyydyttävät. Siksi arviolta kolmella miljardilla ihmisellä ei ole varaa terveelliseen ruokaan.
Tulisi keskittyä ruuan laatuun, jotta se edistäisi niin ihmisten kuin planeetankin terveyttä.
– Meidän täytyy luopua oletuksesta, että ruuantuotanto pitäisi kaksinkertaistaa vuoteen 2050 mennessä. Sen sijaan tulisi keskittyä ruuan laatuun, jotta se edistäisi niin ihmisten kuin planeetankin terveyttä, tutkija Katarzyna Dembska sanoo. Innovaatioita tarvitaan, jotta edullisista raaka-aineista saadaan tuotettua laadukasta ravintoa.