Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Suomalaiset ovat merkittävin matkustajaryhmä, jonka puuttuminen näkyy Tallinnan kaduilla.

Kesä on Viron matkailussa kiireisintä aikaa, mutta tänä vuonna maassa jäädään kauas tavallisista matkustajamääristä. Tallinnan sataman tilastojen mukaan kesäkuussa suomalaisia matkusti Viroon vain reilu kolmannes viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Suomalaiset ovat olleet tervetulleita etelänaapuriin kesäkuun alusta lähtien. Kesäkuun puolivälissä luovuttiin myös karanteenisuosituksesta Suomeen palatessa.

Heinäkuun aikana suomalaismatkailijoiden määrä on ollut kasvussa, mutta suomalaisia on silti huomattavasti vähemmän maassa kuin tavallisena kesänä, kertoo Viron matkailun edistämiskeskuksen viestintäpäällikkö Timo Raussi STT:lle.

Opasteissa muistutetaan turvaväleistä ja käsihygieniasta, ja sama näkyy laivoilla.

Suomalaiset ovat merkittävin matkustajaryhmä, jonka puuttuminen näkyy Tallinnan kaduilla. Paikalliset ovat kuvailleet vanhaakaupunkia jopa autioksi. Tavallisena heinäkuuna alue on täynnä turisteja.

Eläkeläisiä ei näy laivalla

Helsingin Länsiterminaalin satamassa on rauhallista arkiaamuna. Tallinnaan suuntaavaan laivaan käy tasainen virta, mutta tavallista heinäkuista ruuhkaa ei ole.

ILMOITUS

Lisäksi eläkeläisryhmät puuttuvat. Miltei kolmannes Viroon suuntaavista ostaa matkansa matkatoimiston tai laivayhtiön pakettimatkoina, eivätkä ne ole menneet koronan jälkeen kaupaksi entiseen tapaan. Niitä käyttävät erityisesti ikääntyneet ihmiset.

Myös seitsemänkymppiset Rolf Wikstedt ja Kerstin Backman huomasivat olevansa laivalla poikkeus.

– Täältä puuttuvat eläkeläisryhmät, ja ikärakenne on erilainen. Nyt on tilaa eikä jonoja, Backman kertoo.

Wikstedt ja Backman ovat molemmat kokeneita Viron-kävijöitä. Tällä kertaa he ovat matkalla pyöräilylomalle Hiidenmaalle ja Saarenmaalle. Koronavirus ei huolestuttanut pariskuntaa matkakohteen valinnassa.

Virossa on todettu yhteensä reilut 2 000 koronavirustartuntaa, joista aktiivisia tapauksia arvioidaan olevan 16, selviää Viron terveysviranomaisten tilastoista.

”Kuulimme, että täällä on aika vähän ihmisiä”

Senioreiden sijasta Viroon matkustaa aiempaa enemmän nuoria suomalaisia. Tallinnan ovat löytäneet nyt erityisesti nuoret perheet, kertoo kaupungin matkailutoimiston markkinointipäällikkö Mall Oja.

Tallinnan vanhankaupungin Raatihuoneentorilla istuvat Sari Salo ja Jussi Moilanen, jotka ovat hetki sitten saapuneet kaupunkiin viettämään parin yön lomaa. Mukana on myös kahdeksan kuukauden ikäinen Nelly.

Salo ja Moilanen pohtivat, uskaltaako matkalle lähteä koronaviruksen takia, mutta rajoitusten poistamisen jälkeen ei ollut syytä pelätä.

– Kuulimme myös, että täällä on aika vähän ihmisiä nyt. Sekin oli syy lähteä, Salo kertoo.

Vantaalaisen pariskunnan mukaan Helsingin keskustassa ja Senaatintorilla on näkynyt paljon enemmän ihmisiä kuin Tallinnan vanhassakaupungissa.

Virossa elämä on palautunut lähes normaaliksi

Epidemiatilanteen rauhoittuminen Suomenlahden molemmin puolin näkyy matkustamisen turvajärjestelyissä – niitä ei suuremmin ole.

Helsingin ja Tallinnan satamissa on opasteita ja käsidesipisteitä. Opasteissa muistutetaan turvaväleistä ja käsihygieniasta, ja sama näkyy laivoilla.

Ihmiset ovat kuitenkin rentoutuneet koronan suhteen, eikä turvavälejä juuri muisteta. Kasvomaskeja näkyy vain harvalla.

Virossa myös suurin osa rajoituksista on poistettu. Kaupat ja ravintolat saavat olla normaalisti auki, mutta asiakasmääriä rajoitetaan jonkin verran.

Viime viikolla poistui niin sanottu kahden ihmisen ja kahden metrin sääntö. Siihen asti suosituksena oli liikkua kahden ihmisen ryhmissä ja pitää kahden metrin turvaväli muihin.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!