Antti Yrjönen

Vasemmiston Saramo kysyy kotikunnattomien koronatestauksen kattavuudesta.

Vasemmistoliiton vantaalainen kansanedustaja Jussi Saramo arvioi kotikunnattomien ja etenkin paperittomien henkilöiden jäävän koronatestauksen ulkopuolelle, jos heillä ei ole varaa maksaa testiä itse.

– On inhimillisesti väärin ja kaikille vaarallisempaa, jos joukossamme on ihmisiä, jotka laskun pelossa eivät uskalla testauttaa ja hoidattaa tarttuvaa tautia, Saramo varoittaa.

THL on esittänyt, että testauksen ja hoidon pitäisi olla maksutonta kaikille, koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti.

Moni muu joutuu miettimään, onko testiin varaa.

Koronaa siirtotyöläisillä

Viime viikkoina on uutisoitu useista koronatartuntaryppäistä ulkomaalaisten työntekijöiden keskuudessa rakennustyömailla ja marjatiloilla.

– Yrityselämä on vaatinut rajojen avaamista siirtotyöläisille, mutta ei aina ole maksanut heidän testaamistaan, Saramo sanoo.

ILMOITUS

Asiakasmaksulain mukaan kotikunnattomat eivät saa kiireetöntä testausta ja hoitoa maksutta. Tämä koskee esimerkiksi opiskelijoita, jotka eivät työskentele Suomessa, diplomaatteja, lähetettyjä työntekijöitä, au paireja ja paperittomia.

– Diplomaateilla on vakuutussuoja, mutta moni muu joutuu miettimään, onko testiin varaa, Saramo sanoo.

Kunnille ei ole annettu yhteistä ohjeistusta tai tukea testaamiseen lisätalousarviossa. Esimerkiksi Helsinki ja Espoo eivät peri maksuja paperittomilta, mutta moni muu kunta perii.

Saramo teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen maksuttoman koronatestauksen kattavuudesta.