Lehtikuva/Jussi Nukari

Perussuomalaiset väittävät pääministerin toimineen kestämättömällä tavalla.

Perussuomalaiset haluaa eduskunnan koolle EU:n elpymispaketin vuoksi. Puolueen eduskuntaryhmä haluaa valtioneuvostolta tiedonannon tämänviikkoisista EU-päätöksistä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mukaan käynnissä olevat tapahtumat ovat historiallisia ja niillä on kauaskantoisia seurauksia niin EU:n liittovaltiokehityksen kuin Suomen talouden kannalta.

– Esitämme, että eduskunta kutsutaan pikaisesti koolle valtioneuvoston tiedonantoa varten, jotta koko eduskunta voi käydä keskustelun tilanteesta ja että myös oppositiota kuullaan, eduskuntaryhmä kirjoittaa tiedotteessaan.

Marin: Epämääräiset vihjaukset ministerivastuuprosessista eivät ole reiluja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti tänään ylimääräisen kokouksen EU:n aiemmin tällä viikolla tekemistä päätöksistä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Twitterissä olevansa valmis tulemaan eduskunnan kuultavaksi.

ILMOITUS

– Pääministerinä olen aina käytettävissä EU-asioissa, kuten muissakin asioissa eduskunnan kuultavaksi suureen valiokuntaan tai suureen saliin. Eduskunnan kokoontumisesta päättää eduskunta, ei valtioneuvosto, Marin kirjoittaa.

”Kovaa puhetta”

Perussuomalaisten mukaan EU:sta ollaan tekemässä entistä selkeämmin tulonsiirtounioni, jossa taloutensa paremmin hoitaneet maat laitetaan maksumiehiksi huonommin taloutensa hoitaneille. Suomalainen veronmaksaja laitetaan perussuomalaisten mukaan omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden maiden matalamman verotuksen.

Eduskuntaryhmän mukaan oikeusvaltioperiaate on Suomessa uhattuna hallituksen toiminnan takia.

– Pääministeri Marin on todennäköisesti perustuslakia rikkoen ja perustuslakivaliokunnan lausunnon (PeVL 16/2020) oikeudelliset reunaehdot ohittaen toiminut oikeudellisesti kestämättömällä tavalla, eduskuntaryhmä kirjoittaa.

Marin vastasi perussuomalaisten syytöksiin Twitterissä.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi, että olen kävellyt perustuslain yli. Kovaa puhetta. Pitäisin kohtuullisena, että kun syytetään, niin samalla täsmennettäisiin, missä kohdin olen toiminut vastoin Suomen perustuslakia, Marin vastasi.

– On selvää, että asiasta on erilaisia näkemyksiä ja kantoja eri puolueilla. Näistä olen aina valmis keskustelemaan. Sen sijaan epämääräiset vihjaukset ministerivastuuprosessista eivät ole reiluja. Näin vakavissa syytöksissä pitäisi olla villoja vihjausten sijaan, Marin painotti.

Tavio vastasi Twitterissä suoraviivaiseen tyyliin pääministerin tviittiin.

– Älä esitä tyhmää. Tiedät hyvin, että kyse on perustuslakivaliokunnan lausunnon (PeVL 16/2020) oikeudellisten reunaehtojen ohittamisesta.