All Over Pres/Yahya Arhab

YK:n mukaan tilapäinen perustulo tulisi jakaa maailman köyhimmille 2,7 miljardille ihmiselle 132 kehitysmaassa.

YK arvioi, että tilapäinen perustulo maailman köyhille voisi auttaa hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Asia otetaan esille YK:n kehitysohjelman UNDP:n torstaina julkaistussa raportissa. Tilapäinen perustulo tulisi jakaa maailman köyhimmille 2,7 miljardille ihmiselle 132 kehitysmaassa.

UNDP:n edustaja Achim Steiner painottaa U.S.Newsin mukaan, että ennennäkemättömät ajat vaativat ennennäkemättömiä sosiaalisia ja taloudellisia toimia. Hänen mukaansa elvytyssuunnitelmat eivät voi keskittyä vain suuriin markkinoihin ja isoihin yrityksiin.

Raportissa todetaan, että tilapäinen perustulo on toteutettavissa ja se tarvitaan kiireellisesti. Koronavirus leviää nyt yli 1,5 miljoonaan uuteen ihmiseen viikossa. Tartunnat painottuvat entistä enemmän kehitysmaihin.

Pandemia ja siihen liittyvä maailmanlaajuinen taantuma voivat laukaista köyhyyden lisääntymisen maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa vuoden 1990 jälkeen.

YK on varoittanut, että pandemia ja siihen liittyvä maailmanlaajuinen taantuma voivat laukaista köyhyyden lisääntymisen maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa vuoden 1990 jälkeen.

Muutos voisi YK:n mukaan suistaa 265 miljoonaa ihmistä nälänhätään.

Perustuloon velanhoitorahaa

YK:n kehitysohjelman raportissa esitetään myös tapoja, joilla maat voisivat maksaa väliaikaisen perustulonsa. Eräs keino olisi antaa köyhille maille mahdollisuus käyttää perustuloon varoja, joita ne olisivat käyttäneet velkojensa hoitamiseen.

Suurimpien talousmaiden G20-ryhmä sopi huhtikuussa, että köyhimpien maiden velanhoitomaksut keskeytetään pandemian vuoksi vuoden loppuun saakka. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut velanhuojennuksen tarjoamista kaikille kehitysmaille ja keskituloisille maille.