LEHTIKUVA

Vasemmistoliiton Myllykoski: Ympäristöministeriön ohjeistettava lupaviranomaista rohkeammin merimetsokannan säätelyssä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski vaatii merimetsoa koskevan poikkeuslupajärjestelmän parantamista. Rauhoitetun merimetson häiritseminen sen aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi edellyttää poikkeusluvan. Myllykosken mukaan käytäntö luvan saamiseksi on Suomessa niin tiukka, ettei se vastaa tarpeeseen.

– Tällä hetkellä rannikkoseutujemme kalastajat ja muut pienyrittäjät, sekä paikalliset asukkaat ja mökkeilijät kärsivät kohtuuttomasti. Lähiluonto tuhoutuu, kalat katoavat ja mökin arvo laskee, sanoo Myllykoski.

Kalasaalis kutistui

Haitoista kärsiviä ei oteta tosissaan.

Myllykoski kertoo tuoreessa blogikirjoituksessaan ammattikalastaja Jarno Aaltosesta, jonka kalansaalis on kutistunut 70 prosenttia merimetsojen vuoksi. Myös Suomen kolmanneksi suurimman konttisataman, Rauman sataman, laajennus on ollut pitkään jäissä merimetson takia.

Myllykoski toteaa, että haitoista huolimatta merimetso on osa Itämeren linnustoa ja Suomen luontoa.

– Sillä on tehtävänsä Itämeren ravinnekierrossa ja paikkansa monimuotoisessa saaristoluonnossa. Sujuva yhteiselo edellyttää kuitenkin suojelutoimien lisäksi lintujen aiheuttamista haitoista kärsivien huomioimista, Myllykoski kirjoittaa blogissaan.

ILMOITUS

– Tuntuu siltä, ettei haitoista kärsiviä oteta tosissaan, vaikka jokainen voi käydä katsomassa ja haistamassa Saaristomeren ja Pohjanlahden pystyyn kuolleita luotoja tai yrittää narrata ahvenia merimetson kanssa kilpaa. Haittojen vähättely synnyttää katkeruutta ja vastakkainasettelua.

Ei ole EU:n vika

Myllykoski toteaa, että tiukan lupakäytännön puolustajat menevät usein EU:n selän taakse.

– Kaikki kuitenkin tietävät, ettei EU edellytä näin tiukkaa käytäntöä. Sen tietävät varsinkin ruotsalaiset ja ahvenanmaalaiset, jotka myöntävät lupia solkenaan, hän sanoo ja muistuttaa siitä, että lintudirektiivi ei ole este merimetsokannan rajoittamiselle.

Myllykosken mukaan ympäristöministeriön tulisi huomioida haitoista kärsivien kokemukset paremmin ja antaa lupaviranomaiselle rohkeampia ohjeistuksia merimetsokannan ennaltaehkäisevään säätelyyn. Lupaviranomaisen tulisi myös tehdä kaikkensa lupien hakemisen helpottamiseksi.

– Onhan tämä harmillista, että olemme asian itse sössineet, emmekä voi syyttää siitä EU:ta. Lohdullista kuitenkin on, että samasta syystä voimme korjata tämän itse. Katkeruuden ja vastakkainasettelun ruokkimisen on loputtava ja haitat otettava tosissaan, Myllykoski arvioi.