Lehtikuva/Olga Maltseva

64-vuotias Dmitrijev löysi ja kartoitti Luoteis-Venäjän Sandarmohista Stalinin aikakauden haudan, johon on haudattu tuhansia ihmisiä.

Venäläisen historioitsija Juri Dmitrijev on tuomittu 3,5 vuodeksi vankeuteen muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja aseiden laittomasta hallussapidosta, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Syyttäjä oli vaatinut Dmitrijeville 15 vuoden vankeusrangaistusta.

Puolustus oli esittänyt vapautusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöä koskevasta syytteestä, mutta sen sijaan Dmitrijev oli valmis myöntämään, että hänellä oli aseen osa.

Dmitrijevin asianajaja sanoo, että oikeusjuttu on rangaistus tämän työstä.

Oikeussaliin oli kerääntynyt satakunta Dmitrijevin tukijaa.

64-vuotias Dmitrijev löysi ja kartoitti Luoteis-Venäjän Sandarmohista Stalinin aikakauden haudan, johon on haudattu tuhansia ihmisiä. Sandarmoh sijaitsee lähellä Karhumäkeä.

ILMOITUS

Syytteitä on pidetty yrityksenä lopettaa neuvostojohtaja Josif Stalinin ajan uhrien henkilöllisyyksien selvittäminen.

Dmitrijeviä syytetään adoptoidun tyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Historioitsija on kiistänyt syytteet.

Dmitrijevin asianajaja sanoo, että oikeusjuttu on rangaistus tämän työstä Stalinin aikakauden joukkohautojen kartoittamiseksi. Myös EU on kyseenalaistanut syytteet.

Dmitrijev pidätettiin vuonna 2016 lapsipornografiaa koskevin syytöksin. Tuomioistuin vapautti hänet vuonna 2018, mutta hänet pidätettiin pian uudelleen.

Syyttäjän mukaan tapaus perustuu todisteisiin eikä politiikkaan.

Kreml on ilmoittanut, ettei sillä ole osallisuutta oikeusjuttuun.