Lehtikuva/Justin Tallis

Valiokunnan mielestä Britannian hallituksen pitäisi tutkia kunnolla Venäjän vaikutusyritykset brexit-äänestyksessä.

Britannian parlamentin tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunnan mukaan maan hallituksen pitäisi selvittää perin pohjin Venäjän vaikutusyritykset vuoden 2016 brexit-äänestykseen. Komitea julkaisi tiistaina raporttinsa Venäjän vaikutusyrityksistä Britanniassa.

Raportin mukaan Venäjän häirinnästä vuoden 2016 brexit-äänestyksen yhteydessä on viitteitä, mutta ei pitäviä todisteita. Sen sijaan Venäjän vaikutusyrityksistä Skotlannin itsenäisyysäänestyksen yhteydessä 2014 on löytynyt ”uskottavia avoimen lähteen tietoja”.

Julkaisutilaisuudessa komitean jäsen Kevan Jones sanoi, että todisteiden puuttuminen on mahdollista, koska Britannian hallitus vältti aktiivisesti asian selvittämistä. Raportin mukaan Britannia oli vaikutuskampanjoiden kohde molempien kansanäänestysten ympärillä, mutta aihetta pidettiin ”kuumana perunana”, josta yksikään organisaatio ei ottanut vastuuta.

Raportin julkaisua oli lykätty moneen otteeseen.

– Kukaan ei halunnut koskea asiaan pitkällä tikullakaan, Jones sanoi AFP:n mukaan ja jatkoi:

– Venäjän vaikuttaminen Britanniassa on uusi normaali.

ILMOITUS

Raportti suositteli ”välitöntä toimintaa” uhan torjumiseksi.

Oligarkit mainittu myös

Raportissa on huomioitu myös se, että Britanniassa asuu nykyään runsaasti varakkaita venäläisiä, jotka ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirissä ja vahvasti mukana myös Britannian talouselämässä. Näiden oligarkkien asema on hyväksytty heidän varallisuutensa vuoksi.

BBC:lle tiedustelu- ja turvallisuusasioita kommentoiva toimittaja Gordon Corera arvioi, että raportti ei ollut sellainen kuin odotettiin. Silti se paljasti ongelmat, joita liittyy hallituksen sekä tiedustelupalveluiden haluttomuuteen selvittää poliittista häirintää. Erityisesti tiedustelupalvelut ovat olleet haluttomia puuttumaan mihinkään, mikä näyttää ”poliittiselta”.

Raportin julkaisua oli lykätty moneen otteeseen, mutta raportissa mainitaan myös, ettei lykkäämiselle ollut perusteita. Osia raportista ei edelleenkään julkaista, koska se sisältää arkaluonteista sisältöä, ja niiden julkaisu saattaisi johtaa Venäjän vastatoimiin.

Lähteinä AFP, BBC ja Guardian.