Lehtikuva/Stephanie Lecocq

Kommentti: kysymys ratkaistiin perinteiseen EU-tapaan eli lykkäämällä. Oikeusvaltiosta puhutaan sitten joskus myöhemmin.

Unkari ja Puola saivat jälleen tahtonsa läpi EU:n maratonhuippukokouksessa. EU:n 750 miljardin euron koronaelvytyspakettiin ei liitetä mitään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen liittyviä ehtoja, vaikka vielä luonnosvaiheessa sellaisia oli siihen tulossa.

Nämä kaksi häirikkömaata uhkasivat kylmästi kaataa koko sopimuksen, johon elvytyspaketin lisäksi kuuluu 1 074 miljardin euron kokoinen EU:n budjetti seuraavalle seitsemälle vuodelle.

EU:n puheenjohtajamaa Saksa ja sen kanssa budjettisopua rakentanut Ranska eivät uskaltaneet katsoa kortteja, bluffaavatko Unkarin pääministeri Viktor Orban ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Saksa ja Ranska eivät uskaltaneet katsoa, bluffaako Orbán.

Niinpä kysymys ratkaistiin perinteiseen EU-tapaan: lykkäämällä. Oikeusvaltiosta voidaan rupatella sitten joskus myöhemmin.

”Kansallisylpeyttä suojeltiin”

Ei ihme, että Orbán ja Morawiecki esiintyivät kokouksen päätyttyä antamissaan lausunnoissa voittajina.

ILMOITUS

”Me taistelimme loppuun saakka, ja me voitimme”, sanoi Orbán.

”Unkari ja Puola eivät vain saaneet varmistetuksi merkittävää rahoitusta, vaan me suojelimme myös kansallisylpeyttämme. Olemme menestyksellisesti torjuneet kaikki pyrkimykset sitoa EU:n rahoitus oikeusvaltioperiaatteeseen”, jatkoi Orbán.

Morawiecki sentään väitti, että Puola haluaa ylläpitää oikeusvaltioperiaatetta.

”Samaan aikaan haluamme säilyttää kunnollisen budjetti- ja fiskaalisen kurin, jota valvotaan riittävästi. Pystyimme pitämään nuo kaksi asiaa erillään”, sanoi Morawiecki.

Puola onnistui myös torjumaan sen, että vihreään siirtymään varatut EU-rahat sidottaisiin EU:n vuoden 2050 nollapäästötavoitteeseen. Puola on ainoa EU-maa, joka ei ole allekirjoittanut lupausta ajaa hiilidioksidin nettopäästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä.

Puola on yksi eniten koronaelvytysrahoja saavista jäsenmaista, vaikka se ei ole kärsinyt koronasta poikkeuksellisen kovasti. Lisää miljardeja on tulossa reilun siirtymän rahastosta hiilikaivosten alasajoon.

Unkarilainen nettisivusto Origo kertoi myöhään maanantaina, että Unkari saa koronaelvytysrahaa 3 miljardia enemmän kuin mitä alunperin oli esitetty.

Niistä miljardeista riittää varmaan mukavasti jaettavaa Orbánin liikemieskavereiden ”projekteihin”.

Monitulkintainen päätös

Unkari ja Puola saivat vesitettyä kaikki konkreettiset muotoilut oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi, joita esimerkiksi Suomi piti tärkeinä EU:n puheenjohtajakaudellaan tämän vuoden alkupuoliskolla.

Paitsi lykkäämällä, EU ratkaisi ristiriidan myös toisella perinteisellä tavallaan: muotoilemalla asian sen verran monitulkintaisesti, että kaikki saattoivat väittää voittaneensa.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ei voinut paljon muuta kuin virkansa puolesta sanoa, että ”uusi muotoilu muodostaa muokkauksista huolimatta edelleen hyvin vahvan sitoumuksen oikeusvaltioperiaatteeseen”.

Yksi miina pitemmälle aikavälille Unkarin ja Puolan kannalta kuitenkin asennettiin. Kun oikeusvaltiosta ja budjettirahoista joskus keskustellaan samalla kertaa, päätöksiä ei tarvitse tehdä yksimielisesti vaan määräenemmistöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että Unkari ja Puola eivät pysty vetollaan estämään päätöksiä.

Mutta se on sen ajan murhe. Sitten Unkari ja Puola voivat ryhtyä uuteen viivytystaistoon, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, menestystä on odotettavissa.