Lehtikuva/Hector Retamal

Poikkeuksellisen runsaat sateet ovat nostaneet vedenpintoja ennätyskorkealle, ja ainakin yli 140 ihmistä on kuollut sateiden alkamisen jälkeen.

Keskisessä Kiinassa Jangtse-joki tulvii pahemmin kuin vuosikymmeniin. Pelkästään heinäkuussa 15 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan, ja kesäkuussa alkaneiden sateiden jälkeen ainakin 141 ihmistä on kuollut tai kadoksissa, viranomaiset kertovat. Aineelliset vahingot ovat miljardiluokkaa.

Yli 400 joessa vedenkorkeus on ylittänyt vaaran rajat ja rikkonut joissakin ennätyksiä. Viranomaisten mukaan keskisademäärät Jangtsen jokialueella ovat korkeimmat sitten vuoden 1961.

Erityistä huolta on herättänyt Kiinan suurimman makean veden varaston Pojang-järven historiallisen korkea vesiraja. Alueelle on lähetetty yli 100 000 sotilasta ja muuta ihmistä pelastamaan asukkaita ja korjaamaan tulvavalleja, jotta tilanne ei entisestään pahenisi. Tilanteen ei kuitenkaan odoteta parantuvan lähiaikoina.

Jangtse-joki tulvii pahemmin kuin vuosikymmeniin.

Myös kiistellyn ja valtavan Kolmen rotkon padon luomaan tekoaltaaseen on virrannut paljon lisää vettä, mutta hallituksen mukaan sen pitäisi kestää rasitus.

Kesäsateet ja jäätiköiden sulaminen Tiibetin ylängöllä aiheuttavat vuosittain tulvia alueella. Kriitikoiden mukaan tulvat ovat pahentuneet viime vuosikymmenten aikana muun muassa huonosti suunniteltujen patojen ja vallien liiallisen rakentamisen ja kehnojen vesistönsuojeluohjelmien vuoksi.

Torstaina valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat, että viranomaiset olivat antaneet tulvavaroituksen Jangtsea pohjoisemmassa virtaavan Huaihe-joen ympäristöön, sillä senkin vedenpinta on nousussa.