Lehtikuva/Filippo Monteforte

Palkansaajakeskusjärjestöjen mukaan kesälomaa ei lähtökohtaisesti voi yksipuolisesti siirtää, jos työntekijä joutuu esimerkiksi altistuksen takia karanteeniin ennen kesälomaa tai sen aikana.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko kertoo, että työntekijä ei voi siirtää kesälomaansa, jos joutuu esimerkiksi altistuksen takia koronakaranteeniin ennen kesäloman alkua. Jos työntekijä sen sijaan sairastuu, loma siirtyy sairauden takia.

Vuosilomalaki linjaa, että mikäli työntekijä on esimerkiksi sairauden vuoksi työkyvytön vuosilomansa alkaessa, lomaa on työntekijän pyynnöstä lykättävä. Lain mukaan työnantajalla on oikeus määrätä vuosiloman ajankohta, eikä työntekijä voi yksin päättää vuosilomansa siirtämisestä.

Pattitilanteessa puhuttava työpaikalla

Jos työnantaja omasta päätöksestään asettaa työntekijän karanteeniin, työnantajalla on velvollisuus maksaa palkkaa karanteenin ajalta.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko sanoo, että luottamusmiehen tulisi käydä työpaikan johdon kanssa keskusteluja siitä, kuinka koronakaranteenitilanteessa toimitaan.

– Viime kädessä jokaisen kohdalla tilanne pitäisi katsoa erikseen. Jos joutuu kotiin karanteeniin ja se sattuu loma-ajalle, niin eihän se tietysti kauhean reilulta kuulosta. Näkemykseni on se, että tuollaisessa tilanteessa olisi hyvä, että vuosilomia alettaisiin katsoa uudelleen ja mahdollisesti siirrettäisiin, Kokko pohtii.

Myös Savinko huomauttaa, että on työntekijälle kohtuuton tilanne, jos työntekijä asetetaan esimerkiksi työtehtäviin liittyvän matkan vuoksi karanteeniin yhtä aikaa vuosiloman kanssa eikä vuosilomaa voi siirtää.

ILMOITUS

– Tällöin asiasta tulisi pystyä sopimaan eli siirtämään vuosilomaa, Savinko toteaa.

Hän huomauttaa, että työntekijän omasta lomamatkasta johtuva omaehtoinen karanteeni ei oikeuta loman siirtämiseen.

Korona ei kumoa lakia

Jos työnantaja omasta päätöksestään asettaa työntekijän karanteeniin, työnantajalla on velvollisuus maksaa palkkaa karanteenin ajalta.

– Nämä ovat koko lailla uusia tilanteita, joita meillä ei aikaisemmin ole ollut, ja näin ollen työelämäsäännöstöstä ei välttämättä löydy vastauksia kaikkiin kysymyksiin, vaan niitä luodaan matkan varrella, Kokko summaa.

Syksyllä on määrä aloittaa hallitusohjelmassa sovittu vuosilomalain uudistusprojekti. Kokko arvelee, että uudistuksen yhteydessä tulevat esiin koronatilanne ja se, kuinka asia tulisi tuoda vuosilomalakiin.

Kokko korostaa, että koronatilanne ei muuta voimassaolevaa lainsäädäntöä.

– Vastausta etsitään aina ensin lainsäädännöstä ja työehtosopimuksesta. Jos sitä ei sieltä suoraan löydy, pitää yrittää sopia asioista työpaikalla.