All Over Press/Mike Hewitt

Bruno Fernandes loistaa ja saa pelikaverinsakin puhkeamaan kukkaan.

Manchester United saattoi tehdä parhaan pelaajahankintansa pitkään aikaan ostaessaan Bruno Fernandesin Sporting Lissabonista tammikuussa. Hänen liityttyään punapaitoihin joukkue on nimittäin pelannut helmikuusta saakka tappioitta. Tämä saattaa olla vasta alkusoittoa menestystarinalle.

Tuolle jaksolle osuu toki kolmen kuukauden koronatauko, mutta kyseessä on joka tapauksessa 18 ottelun putki.

Tosin viimeisin 2–2-tasapeli Southamptonin kanssa maistui varmasti katkeralle tappiolle vieraiden kyettyä tasoittamaan pelin yliajan viime hetkillä ja vaikeuttaen suuresti Unitedin taivalta Mestareiden Liigaan.

Yksi pelaaja ei koskaan tee joukkuetta, mutta Fernandes on omien loistavien esityksiensä ohella saanut pelikaverinsa puhkeamaan taas kukkaan. Hänen vierellään keskikentällä on nimittäin meriiteiltään mahtavampi Paul Pogba, joka on jäänyt soittamaan kakkosviulua Fernandesin napattua poikkeukselliset kaksi peräkkäistä Valioliigan kuukauden pelaajan titteliä.

Kovin monta pelaajaa ei moiseen suoritukseen ole päässyt, esimerkkinä mainittakoon Brunon maanmies Cristiano Ronaldo vuonna 2006. Ronaldo muuten suositteli Brunoa Ole Gunnar Solksjärille ennen siirron sinetöitymistä. Eivätkä kehut tainneet mennä hukkaan. Bruno on harvinaisen tehokas ylempi keskikenttäpelaaja, joka osaa pelata hyökkääjät läpiajoon tai laukoa itse pallon rangaistusalueen ulkoa maaliin. Tullessaan seuraan Solskjär vertasi häntä ManU-legenda Paul Scholesiin.

ILMOITUS

On silti keskeistä painottaa, että juuri Pogba on noussut Brunon vanavedessä erinomaiseen pelivireeseen. Ranskalaisen meno on nyt yhtä luovaa ja tehokasta kuin maajoukkueessa parhaimmillaan myös kaikkien tilastojen valossa. Lieneekin todennäköistä, että talvella esillä olleista siirtohuhuista huolimatta Pogba jää Manchesteriin hakemaan menestystä.

Fernandesin merkityksen joukkueelleen näkee helposti maaliodotusarvon osoittavasta xG-arvosta. Tuo mittari kertoo tiivistettynä pelaajan luomien maalintekopaikkojen laadukkuudesta. Parhaiten xG-rintamalla koronatauon jälkeen on suoriutunut juuri Bruno arvolla 0,73. Hänen laukauksellaan on siis ollut 73 prosentin todennäköisyys päätyä maaliin. Seuraavina ovat Manchester Cityn Gabriel Jesus (0,68) ja Liverpoolin Mohammed Salah (0,67).

Maalinteosta on noussut vastaamaan myös nuori sankari Mason Greenwood, ja potentiaalia silläkin rintamalla piisaa. Esimerkiksi Marcus Rashford tulee varmasti vielä tuulettamaan monen monituista kertaa, vaikka viime aikoina on ollut aavistuksen hiljaisempaa.

Selvää joka tapauksessa on, että Bruno vaikuttaa olleen todellinen nappihankinta. Hänestä maksetut lähes 50 miljoonaa puntaa on pilkkahinta, jos niiden myötä ManU nousee takaisin supermenestyjien joukkoon. 25-vuotias pelaaja on parhaassa iässään ja voi nousta todelliseksi maailmanluokan tekijäksi.

Lauantain vakiorivillä on Englannin ja Italian sarjoja sekä Veikkausliigan ottelu HIFK–FC Lahti. Kohteessa yksi Arsenal kohtaa Manchester Cityn FA Cupin välierässä. Vierasleirissä on ollut alkuviikosta riemu ylimillään, koska urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS kumosi Cityn europelipannan. Tottenhamille Lontoon herruusottelun Valioliigassa hävinnyt kotijoukkue on selkeästi heikompi. Varma kakkonen.

Veikkausliigassa avausvoittonsa vieraissa RoPS:sta ottanut HIFK kohtaa viimeksi pisteet SJK:n kanssa tasanneen FC Lahden. Vielä maaleitta kahdessa sarjaottelussa olevien vieraiden puolustusta on kehuttu tiiviiksi kokonaisuudeksi, ja siksikin ykkönen on syytä varmistaa ristillä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 18.7. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2, 1(2), 1(2), 1(2), 1, 2, 1(X), 1, 2, 1(X), 2, 1(X).


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.