Lehtikuva/Saul Loeb

Donald Trumpia on alettu verrata uppoavaan laivaan. Useiden amerikkalaisten medioiden mukaan näin eivät tee pelkästään poliittiset vastustajat, vaan taustakeskusteluissa myös republikaanien strategit.

Tuleva demokraattien ehdokas Joe Biden johtaa gallupeissa Trumpia yli kymmenellä prosenttiyksiköllä. Istuva presidentti on viimeksi ollut muutama kuukausi ennen vaaleja yhtä heikoilla vuonna 1980. Jimmy Carter hävisikin sitten murskaluvuin Ronald Reaganille.

Mikä vielä tärkeämpää, Biden on Trumpia edellä kuudessa vaa’ankieliosavaltiossa, eikä Trumpilla olisi varaa menettää yhtään.

Vielä talvella Trumpin tilanne näytti paremmalta, mutta sitten tuli koronaepidemia. Lähes 140 000 amerikkalaista on kuollut koronaan, kymmenet miljoonat ovat menettäneet työpaikkansa ja lähes 30 miljoonalta on mennyt työpaikkaan sidottu sairausvakuutus.

Epidemia on lyönyt silmille Trumpin peruspiirteet: epäpätevyyden, epärehellisyyden ja itseriittoisuuden. Trump on tempoillut ja sekoillut, halveksinut tiedettä ja asiantuntijoita.

ILMOITUS

Gallupeissa kaksi kolmasosaa ei hyväksy Trumpin toimia epidemiassa. Kesän aikana myös republikaanien luottamus on heikentynyt.

Keskellä terveyskriisiä Trump yrittää lakkauttaa Obamacaren, mikä veisi sairausvakuutuksen yli 20 miljoonalta.

Sitten tulivat vielä George Floydin tappamista seuranneet Black Lives Matter -mielenosoitukset. Trump ei ole yrittänytkään esiintyä kansakuntaa kokoavana voimana, vaan päinvastoin yhä enemmän kosiskellut valkoisen ylivallan kannattajia ja äärioikeistoa. Hän korostaa kuria ja järjestystä.

Viimeksi vastaavalta maaperältä lähti vaaleihin Richard Nixon vuonna 1968. Hän voitti, mutta nyt maailma on muuttunut.

Rasismi saattaa tulla Trumpilta luontevasti, mutta hän tuskin on edes vakaumuksellinen rasisti. Trumpilla ei liene mitään vakaumusta, vain oma etu. Se on nyt sanellut hänelle, että kaikki on satsattava ydinkannattajien varaan.

Ydinkannattajat suhtautuvat Trumpiin uskonnollisella kiihkolla. Muita tällainen työntää pois.

Koska Trumpin on vaikea lisätä omien äänestäjiensä määrää, hän yrittää vähentää vastustajan ääniä. Lähikuukausina nähdään vielä paljon likaista peliä, kun trumpilaiset rakentavat esteitä äänestämiselle.

Monet kongressiin pyrkivät republikaanit tietävät jo uppoavansa Trumpin mukana. Rotat jättävät uppoavan laivan, mutta republikaanipoliitikoille se ei ole yhtä helppoa. He ovat ehtineet sitoutua niin syvälle Trumpiin, että käännöstä muutama kuukausi ennen vaaleja olisi vaikea pitää uskottavana.

Edustajainhuone pysyy demokraateilla, mutta tärkeintä republikaaneille olisi säilyttää enemmistö senaatissa. Sieltä voisi jarruttaa Bidenia. Nyt kuitenkin paikkoja olisi menossa jopa ennen varmoina pidetyissä osavaltioissa.

Jotkut senaattorit ovat alkaneet ottaa varovaisesti etäisyyttä Trumpiin. Useat ovat ilmoittaneet jättävänsä puoluekokouksen väliin, tekosyynään korona. Se voi olla liian vähän liian myöhään.

Ulkomaantoimittaja