Lehtikuva/Jussi Nukari

Eduskuntapuolueiden hallitus ja oppositio kohtasivat eilen puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien tentissä.

Koronan takia poikkeuksellisesti järjestetyssä MTV:n SuomiAreena eduskuntapuolueiden puheenjohtajatentissä kaikki eduskuntapuolueet asettuivat periaatteessa ansiosidonnaisen päivärahan kaikille laajentamisen kannalle.

Puolueiden näkemykset ansiosidonnaisen työttömyysturvajärjestelmän laajentamisesta poikkesivat toisistaan. Mitään yhtenäistä näkemystä asiasta eduskuntapuolueilta ei löydy.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramon mukaan tässäkin asiassa piru piilee siellä yksityiskohdissa. Hän arvioi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kehumien puolueen työllisyysohjelman laskemien olevan höttöisellä pohjalla eikä kehuttuja laskelmia ole tehty esimerkiksi 30 000 lisätyöpaikan osalta.

Vihreiden Ohisalo: Jokainen näkee, että jos työttömyysturva tulee kaikille, edessä on jonkinlainen porrastus.

Kokoomuksen porrastusmalli leikkaisi pitkäaikaistyöttömiltä

Kokoomus on samaan aikaan ansiosidonnaisen päivärahan laajentamisen kanssa esittänyt työttömyysturvan porrastamista. Käytännössä tämä merkitsee ansioturvan leikkaamista työttömiltä loppupäästä.

– Suuri osa työttömistä normaalioloissa, työllistyy hyvin nopeasti sen jälkeen kun jää työttömäksi, toteaa Saramo.

ILMOITUS

– Jos me laitetaan muutama euro sille valtavalle joukolle, joka joka tapauksessa työllistyy, me joudutaan ottamaan satoja euroja sieltä loppupäästä porukalta, joka asuu syrjäseuduilla, jossa tehdas suljetaan ja asunnot menettävät arvonsa, totesi Saramo MTV:n tentissä.

Orpo ilmoittikin, että laajentamisen jälkeen ollaan valmiita keskustelemaan työttömyysturvan muusta rakenteesta. Puolue on valmis maksamaan ansiosidonnaisen turvan laajentamisesta, mutta samalla valmistautuu leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Myös RKP kannattaa työttömyysturvan porrastamista tietäen, että työttömyyden alkuvaiheessa suurin osa työllistyy.

Vihreät porrastusmallin kokeilun kannalla

Eniten kokoomuksen markkinoiman porrastusmallin toteuttamisessa menettäisivät pitkäaikaistyöttömät. Vihreät kannattaa kokeilua mallista, jossa osa valitsisi porrastetun työttömyysturvan ja osa nykymallin.

– Jokainen näkee, että jos työttömyysturva tulee kaikille, edessä on jonkinlainen porrastus. Tällä [kokeilulla] vihreät haluavat selvittää, kumpi malli työllistää paremmin, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni muistutti, että keskusta ja vasemmistoliitto ovat perinteisesti kannattaneet malleja, jotka kuuluvat kaikille. Molemmat puolueet tunnetaan vankkoina perusturvan kannattajina.

– Jos sosiaalidemokraatit ovat tämän kannalla, sitten se tarkoittaa, että hallituksessakin olisi yksimielisyys tästä asiasta. Vuosi sitten tästä väännettiin hallitusneuvotteluissa.

Aikaisemmin Kulmuni on epäillyt, ettei ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentaminen toteudu tällä hallituskaudella.

SDP odottaa selvitystä työttömyysturvasta

SDP ei tyrmää mallia viitaten hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan ansiosidonnaisesta työttömyysturvamallista tehdään jatkoselvitys sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen johdolla (vas.), ja sitten hallitus palaa asiaan.

Keskeiset työmarkkinajärjestöt SAK, STTK ja työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto suhtautuvat ansiosidonnaisen järjestelmän laajentamiseen kielteisesti.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari muistutti kokoomuksen vaatineen ansioturvan heikentämistä ja ja työttömyysturvasta leikkaamista vuoden 2011, vuoden 2015 ja vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa.

– Olen miettinyt, että mikä se punainen lanka kokoomuksen ehdotuksessa on. SDP ei hyväksy minkäänlaisia leikkauksia ansioturvassa tai sosiaaliturvassa. Tämä on reunaehto koko ajan.